[Giro] Weening wint bij aankomst bergop

Pieter Weening heeft zojuist zichzelf opgevolgd als meest recente Nederlandse ritwinnaar in de Giro d'Italia. Hij versloeg Davide Malacarne in een sprint na een lange vlucht. De negende etappe in de Giro d'Italia ging van Lugo naar Sestola over drie cols, met aankomst bergop.

In deze tweede bergetappe zich een kopgroep van veertien rijders. Daarbij zaten naast Weening en Malacarne ook David Tanner (Belkin), Leonardo Duque (Colombia), Oscar Gatto (Cannondale), Yonathan Monsalve (Neri Scottoli), Marco Bandiera en Jackson Rodríguez (Androni), Matteo Bono (Lampre), Eduard Vorganov (Katusha), Salvatore Puccio (Sky), Julien Bérard (AG2R), Enrico Barbin (Bardiani) en Tosh van der Sande (Lotto-Belisol). De groep krijgt maximaal 8 minuten van het peloton.

Steven Kruijswijk kneep op ongeveer 40 kilometer van de streep in de remmen. De renner van Belkin had teveel last van de val die hij afgelopen donderdag meemaakte. Op ongeveer 25 kilometer van de streep hadden de veertien koplopers nog 4 minuten voorsprong, waar Tanner een poging waagde. Hierna viel de kopgroep er vandoor in meerdere groepjes. Tanner werd even later weer ingerekend. Op ongeveer 18 kilometer van de streep sprong Weening er vandoor, met Malacarne die er vlak achter zat, die dan ook even later kwam aansluiten.

Bérard, Rodríguez, Barbin, Bono, van der Sande, Duque, Vorganov, Puccio en Monsal zaten op 10 kilometer van de meet op anderhalve minuut van het tweetal, waardoor het leek alsof Malacarne en Weening samen voor de ritzege zouden gaan strijden. Daarachter zou het in het peloton der favorieten op de slotklim nog interessant kunnen worden in de strijd om het algemeen klassement.

In het pelotonnetje deed Alexandre Vuillermoz een aanvalletje om weg te kunnen komen op de slotklim. Vuillermoz probeerde zo zijn kopman Domenico Pozzovivo af te vuren.  Na de aanval van Pozzovivo begon het vuurwerk in het pelotonnetje der favorieten, waar Rigoberto Urán, Nairo Quintana, Wilco Kelderman, Cadel Evans, Rafael Majka en enkele anderen nog overbleven in de jacht op Pozzovivo. 

Op een kilometer van de streep zaten Weening en Malacarne nog altijd samen in de strijd om de ritzege. Beiden hielden de benen stil en keken naar elkaar, maar op 450 meter ging Malacarne aan. Weening kwam erop en erover en wist zo de rit te winnen. Pozzovivo werd 3e en pakte zo kostbare seconden op de groep der favorieten, waardoor de Italiaan opklom naar de vierde plaats in het algemeen klassement. Cadel Evans blijft leider in het klassement. Wilco Kelderman zakt door de stijging van Pozzovivo een plaats in het algemeen klassement.