Veldrijder Albert (28) stopt vanwege hartklachten

Veldrijder Niels Albert heeft maandag op een persconferentie aangekondigd per direct een punt achter zijn carrière te zetten. De 28-jarige oud-wereldkampioen heeft last van hartritmestoornissen. Naar eigen zeggen kunnen die een fatale hartaanval veroorzaken als hij niet stopt met topsport. "Ik word verplicht om afscheid te nemen, veel eerder dan gewenst en gehoopt", aldus de aangeslagen Albert.

De Belg is een van de meest succesvolle renners van de laatste jaren. In 2009 werd hij in Hoogerheide voor het eerst wereldkampioen, in 2012 herhaalde hij die prestatie in de duinen van Koksijde. De laatste jaren vocht hij regelmatig stevige duels uit met zijn plaatsgenoot uit Tremelo, Sven Nys.

Naast zijn twee wereldtitels boekte Albert talloze andere successen. In de Wereldbeker won de zandspecialist elf koersen, wat hem twee keer het eindklassement opleverde. Hij won veertien crossen in de Superprestige, maar daarin won hij nooit het eindklassement.

Ook won hij vaak in het derde regelmatigheidsklassement, de bpost bank trofee, beter bekend onder de vroegere naam Gazet van Antwerpen Trofee. Daarin won hij zestien koersen en pakte hij in 2013 de eindzege. In totaal sluit Albert zijn loopbaan af met liefst 79 overwinningen.

Zijn grootste rivaal Nys heeft zelf al met grote teleurstelling gereageerd via Twitter: