Van Aanholt: "Systeem ideaal voor mij"

Patrick van Aanholt is gelukkig met het nieuwe speelsysteem van het Nederlands elftal. De linksback hoopt mee te gaan naar het WK in Brazilië. Op 2 juni moet bondscoach Louis Gaal de definitieve selectie van 23 spelers bekendmaken. Van Aanholt (23) wil zich in de kijker spelen voor de linksback positie.

Tegen Ecuador (1-1) deed de verdediger van Chelsea, vanaf januari 2012 gehuurd van Vitesse, een helft mee als invaller voor Terence Kongolo. Van Aanholt voelt zich thuis in het nieuwe speelsysteem, door Van Gaal 3-4-3 genoemd. De Bosschenaar kan als linkervleugelverdediger uit de voeten. "Dit systeem is ideaal voor mij", zegt Van Aanholt tegen het Algemeen Dagblad. "Ik ben zeer aanvallend ingesteld en aan de zijkanten zoekt de bondscoach naar dergelijke types."

"Toen de voorbereiding van Oranje begon, was ik bij Vitesse nog volop bezig een ticket voor Europees voetbal te behalen. Natuurlijk las ik in de kranten dat er plannen waren om het spelsysteem aan te passen. Ik realiseerde mij dat die switch niet nadelig voor mij zou zijn", aldus de Brabander.

"Het was echter eerst zaak om bij de beste dertig spelers van Nederland te komen. Dat is gelukt. Nu heb ik nog ruim twee weken om de bondscoach te overtuigen van mijn kwaliteiten", vertelt Van Aanholt. Vitesse-trainer Peter Bosz adviseerde hem nog even te wachten met het boeken van de zomervakantie.

"De trainer had het gevoel dat er misschien nog een uitnodiging zou komen. En die kwam woensdag inderdaad. Ik heb altijd geroepen dat ik er in de zomer van 2014 bij wilde zijn. Het is nu dichtbij, maar ik weet ook: ik ben er nog niet", besluit Van Aanholt, die kans maakt op zijn eerste eindtoernooi met Oranje.