Oranje onder 17 verliest EK-finale na penalty's

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar heeft net naast de Europese titel gegrepen. In het Nationaal Stadion van Malta werd woensdag na penalty's verloren van Engeland. In de reguliere speeltijd waren beide landen een keer trefzeker. Dominic Solanke scoorde voor Engeland, Jari Schuurman maakte gelijk.

Nederland had in de groepsfase met 2-0 van Engeland gewonnen en veegde in de halve finale Schotland met 5-0 van de mat. In de finale had de formatie van coach Maarten Stekelenburg echter moeite om dat niveau te benaderen. Chelsea-speler Solanke zette Engeland in de 25e minuut op voorsprong. Feyenoorder Jari Schuurman maakte na voorbereidend werk van Steven Bergwijn op slag van rust 1-1.

In de tweede helft waren de beste kansen voor Engeland, maar Nederland hield stand. Omdat er op het EK-17 geen verlenging wordt gehouden, moesten penalty's uitkomst bieden. Waar de spelers van Engeland over stalen zenuwen bleken te beschikken, gingen aan Nederlandse zijde Dani van der Moot en Calvin Verdonk in de fout.

Nederland had de Europese titel voor de derde keer in vier jaar kunnen bemachtigen. In 2011 en 2012 werd het jaarlijks gehouden toernooi gewonnen. Rusland zegevierde een jaar later, maar wist zich als titelhouder niet te plaatsen voor de eindronde op Malta.