[Giro] Goede zaken Kelderman, Urán grijpt macht

Rigoberto Urán heeft donderdag een dubbelslag geslagen in de Giro d'Italia. De Colombiaan van Omega Pharma-Quick-Step won de 41,9 kilometer lange tijdrit naar Barolo en nam daardoor de leiding in het algemeen klassement over van Cadel Evans. Urán is de eerste Colombiaanse rozetruidrager ooit.

Urán was een klasse apart in de twaalfde etappe. Hij noteerde een winnende tijd van 57:34 minuten. Diego Ulissi gaf 1:17 minuten toe en Evans iets meer dan anderhalve minuut. De Australiër had 57 seconden mogen verliezen.

De Nederlandse troeven in het eindklassement deden het uitstekend. Wout Poels werd op precies twee minuten van zijn ploeggenoot Urán zesde en kwam en passant de toptien binnen. Hij staat nu achtste. Belkin-kopman Wilco Kelderman eindigde drie seconden achter Poels als zevende en rukte van de zevende naar de vijfde plaats op. Kelderman en Poels moeten respectievelijk 2.50 en 4.06 op Urán goedmaken.

De gedoodverfde favoriet, Nairo Quintana, leed een gevoelig verlies van 2:43 op zijn landgenoot Urán. De nummer twee van de Tour de France moet in het tweede deel van de Giro van ver komen, getuige zijn achterstand van bijna 3,5 minuut.

Rafal Majka werd vierde en handhaafde zich op de derde plaats in het eindklassement. Domenico Pozzovivo is de nummer vier, achttien seconden voor Kelderman.