[Giro] Etappezege voor team Bardiani

Marco Canola heeft verrassend de dertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan was een van de drie overgebleven renners uit een kopgroep van zes die het peloton tien seconden voor bleef. Canola rijdt voor Bardiani, een pro-continentalploeg die een wildcard heeft gekregen voor deelname aan de Giro.

Het was de eerste dag voor Rigoberto Uran in het roze, en het leek er geen moment op dat hij de trui zou gaan verliezen. Er ontsnapte een kopgroep van zes renners, maar de best geklasseerde in deze groep, Jackson Rodriguez (Androni), stond op bijna een uur. Door het harde koersen van de Française des Jeux-ploeg kregen zes koplopers nooit meer dan vier minuten. In eerste instantie bestond de kopgroep uit vijf man. Naast Rodriguez en Canola zaten ook Gert Dockx (Lotto-Belisol), Jeffry Romero (Colombia) en Angelo Tulik (Europcar) direct in de ontsnapping. Nadat de kopgroep al gevormd was probeerde ook Maksim Belkov (Katusha) de oversteek te maken. De Rus deed dit succesvol.

Op 15 kilometer van de streep besloot Canola een demarrage te plaatsen. Rodriguez en Tulik gingen mee. Het peloton zat toen op anderhalve minuut, maar verkeek zich op de voorsprong die de kopgroep had. Hierdoor leek de strijd om de overwinning tussen de drie mannen vooraan te gaan. Op drie kilometer van de meet zat het peloton nog op een minuut.

Op een kilometer van de streep hilden Canola, Rodriguez en Tulik de benen rustig en begonnen naar elkaar te kijken. Op ongeveer 600 meter besloot Canola aan te gaan waarop Rodriguez en Tulik geen antwoord hadden. Een aanstormend peloton kon slechts toekijken hoe de Italiaan zijn grootste overwinning uit zijn carrière behaalde. Nacer Bouhanni onderstreepte wel zijn goede vorm door vierde te worden, nadat de rest van de originele kopgroep al was ingerekend.

In het algemeen klassement behoudt Uran de roze leiderstrui. Ook Wilco Kelderman behield zijn vijfde plaats in het algemeen klassement.