[Giro] Battaglin wint in knotsgekke slotkilometer

De veertiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Enrico Battaglin. De sprinter won vanuit een kopgroep op de aankomst op de Oropa in een bergetappe waarin Rigoberto Uran en Cadel Evans kostbare seconden verloren. De overwinning van Battaglin betekent opnieuw succes voor Bardiani-CSF, die gisteren ook al wonnen door de overwinning van Marco Canola

Een kopgroep van 22 renners besloot de gok te wagen, met daarbij de Nederlanders Albert Timmer en Martijn Keizer. Verder zaten ook onder andere Nicolas Roche, Dario Cataldo, Edvald Boasson Hagen, Battaglin en Danilo Hondo in de kopgroep. De groep kreeg maximaal 8 minuten voorsprong.

Op de voorlaatste klim trok Europcar in de aanval met hun kopman Pierre Rolland en zijn ploeggenoot Benoit Thurau. Ook Riccardo Zoidl, Stefano Pirazzi, Gorka Izagirre en Ryder Hesjedal trokken vanuit het peloton in de aanval. Door al deze aanvallen werd het peloton in gang getrokken en liep de voorsprong van de koplopers terug tot 6.30 minuut op 45 kilometer van de eindstreep.

Vooraan besloot Nicolas Roche weg te springen van zijn medevluchters. Hij had in eerste instantie moeite om weg te komen maar wist toch in zijn eentje een gaatje te slaan. Roche wist dit echter niet vol te houden. In de afdaling van de voorlaatste klim werd hij teruggegrepen. Op het vlakke voor de laatste klim van de dag besloten Manuel Quinziato en Albert Timmer een aanval te plaatsen.

Intussen was er op 20 kilometer van de meet in het peloton een vervelend incident. Een cameramotor reed een seingever aan die op het midden van de weg stond. De laatste berichten zijn echter dat het ongeluk meeviel.

Rolland had in de afdaling hulp gekregen van zijn ploeggenoot Perrig Quemeneur, die teruggezakt kwam vanuit de kopgroep. Samen met Zoidl, Izagirre, Thurau en Hesjedal kwam de groep gestaag dichterbij. Vlak voor de slotklim moesten de twee ploeggenoten van Rolland de groep laten gaan.

Op de laatste klim begon Timmer in zijn eentje, nadat Quinziato terugviel bij de groep achtervolgers, overgebleven uit de eerste kopgroep van 22, door een lekke band. Op ongeveer zes kilometer van de streep werden de verschillen gemaakt in de groep achtervolgers, die op 45 seconden van Albert Timmer zaten. Dario Cataldo trok flink door en alleen Nicolas Roche, Tim Wellens, Mattia Cattaneo en Jarlinson Pantano konden volgen. Pantano en Cataldo zette de aanval in en probeerde het verschil met Timmer te overbruggen.

In het peloton van de faorieten, dat gereduceerd was tot ongeveer 15 man probeerde Domenico Pozzovivo met zijn mannen op kop verschillen te maken door het tempo op te voeren. Pozzovivo zette zelf als eerste de aanval in, waarna alleen Nairo Quintana echt mee kon. Wilco Kelderman probeerde nog de sprong te wagen naar de twee en bleef  Evans, Uran en Rafael Majka voor.

Op twee kilometer van de streep werd Timmer bijgehaald door Cataldo en Pantano. Even later viel Cataldo aan en dit kostte Timmer de kop. Timmer wist, samen met Cattaneo, echter nog terug te komen op de laatste kilometer. Zij moesten echter allebei weer lossen op ongeveer 750 meter van de meet. Ook Battaglin kwam nog terug aan kop, maar hij leek weer te lossen, en zo leek het dat het een tweestrijd zou worden tussen Cataldo en Pantano. Cataldo zette de sprint in, maar Pantano ging erop en erover. Cataldo gaf zich echter niet gewonnen en kwam terug, en haalde Pantano in. Maar Battaglin, die op 400 meter nog kansloos leek, wist met een uiterste krachtinspanning toch nog Cataldo voorbij te komen en zo was daar weer een overwinning voor Bardiani.

In de strijd voor het klassement sprintte Quintana nog weg van Pozzovivo, terwijl Aru nog terug was gekeerd tot aan het wiel van Pozzovivo. Kelderman en Majka volgden daar enkele seconden achter. Evans en Uran verloren wel ongeveer 20 seconden op deze vijf mannen, en zo lijkt de spanning voor de klassementsmannen weer terug.

In het klassement behoudt Uran wel zijn roze trui en zijn er, ondanks de tijdsverschillen, ook geen grote veranderingen. Wel hebben Uran en Evans veel van hun voorsprong op de achtervolgers verloren.