[Giro] Italiaan Aru wint bergrit

Fabio Aru heeft de 15e rit in de Giro d'Italia gewonnen. Dit deed hij bij aankomst bergop op de Montecampione. Aru was de snelste nadat hij wegsprong uit het peloton der favorieten, dat reeds alle koplopers had ingerekend. Hierdoor gaat hij landgenoot Domenico Pozzovivo voorbij naar de 4e plaats in het algemeen klassement, waardoor hij nu de beste Italiaan is.

Een kopgroep van 15 man probeerde het vandaag in de ontsnapping. Daarbij zaten geen Nederlanders, maar wel onder andere Damiano Cunego, Adam Hansen, Luca Paolini, Jackson Rodriguez, Simon Geschke en Maxim Bouet. De kopgroep kreeg 8 minuten maar Neri Sottoli kreeg straftraining nadat ze de slag hadden gemist en zorgde ervoor dat de voorste groep slechts met 2 minuten voorsprong aan de enige en zware klim van de dag konden beginnen, waar de finish andermaal bovenop lag.

Hansen probeerde op het begin van de klim nog een aanval te plaatsen, maar toen had de kopgroep nog maar anderhalve minuut voorsprong. Evans zijn mannen klapten er ook vol op op de klim, maar dit werd even later overgenomen door de mannen van AG2r. Vanuit het peloton vielen Julian Arredondo en Stefano Pirazzi weer vroeg aan om te proberen punten voor de bergtrui te verzamelen op de slotklim.

Op 15 kilometer van de finish voegde Andre Cardoso zich naast Hansen. Op dat moment viel Samuel Sanchez aan vanuit het peloton. Ook Rodolfo Torres sloot even later aan. De drie hadden op 12,5 km nog  35 seconden over op Arredondo. Fabio Felline was teruggevallen uit de kopgroep maar kon aansluiten bij Arredondo en zo weer aansluiten bij de kopgroep. Torres had toen alweer het wiel van Cardoso en Hansen laten gaan. Toen Arredondo en Felline bij de kopgroep kwamen liet ook Hansen het afweten, ook omdat het peloton met favorieten nog maar 20 seconden erachter zat.

Phillipe Deignan deed op 9,5 km nog een poging om weg te komen van het peloton en deed dit succesvol, waarna hij de leiders inhaalde, die slechts vlak voor het peloton zaten.

Op 5 km van de streep plaatste Pierre Rolland de eerste aanval. Rigoberto Uran was daarop de eerste die kon reageren. Wilco Kelderman had het moeilijk na deze aanvallen, maar kon nog net meekomen. Nadat de aanval was geneutraliseerd ging Rolland nogmaals aan, en daarna gingen onder andere Fabio Duarte, Steve Morabito, Franco Pelizotti en Robert Kiserlovski er achteraan. De echte favorieten hielden elkaar bij de keel.

Rolland was de eerste die Deignan bij wist te halen, met Duarte daar vlak achter. Daarachter waren Morabito en Kiserlovski teruggewaaid naar de groep der favorieten. Aru en Uran lieten in de groep der favorieten zien dat zij het sterkst waren. Nairo Quintana probeerde er nog achteraan te komen. Cadel Evans, Pozzovivo en ook Kelderman konden niet volgen. De vijf die vooran overbleven waren Aru, Duarte, Uran, Quintana en Rolland. Aru viel op 2 kilometer van de streep nogmaals aan en wist zo de andere vier achter te laten. Quintana viel daarna ook aan en Rolland kon mee, maar Uran moest passen, samen met landgenoot Duarte. Ook Duarte liet Uran staan op anderhalve kilometer van de streep.

Kelderman wist intussen aan te sluiten bij een groep met Evans, de groep van geslagen favorieten. Duarte was intussen aan komen sluiten bij Quintana en Rolland. Aru had op een kilometer van de streep 20 seconden voorsprong, en zo leek het erop alsof de Italiaan een goede kans had om te winnen. Vanuit de achtervolgende groep probeerde Quintana nog een aanval te plaatsen om seconden te pakken op Uran. De ritwinst van Aru kwam echter nooit meer in gevaar, en zo behaalde hij een mooie etappezege. Hij behield een voorsprong op Duarte van 22 seconden, en Quintana en Rolland daar vlak achter. Uran verloor nog 20 seconden op Quintana. Rafael Majka verloor 15 seconden op Uran, en Evans en Kelderman verloren in totaal 1 minuut en 13 seconden. Pozzovivo zat ook in dit groepje.

Dit betekende voor het algemeen klassement dat Uran in het roze bleef voor Evans, en dat Aru en Quintana 2 plaatsen pakten in het klassement en naar plaats 4 en 5 stegen. Pozzovivo en Kelderman zakken zo naar plaats 6 en 7. In de strijd om de witte trui staan Aru en Quintana nu tweede en derde achter nummer 3 in het algemeen klassement Majka.