Winst Indy 500 naar Hunter-Reay

Ryan Hunter-Reay heeft zondagavond de 98e 500 mijl van Indianapolis op zijn naam geschreven. De race, beter bekend als de Indy 500, kende in de eerste 140 ronden geen enkele neutralisatie, wat zeer opvallend is voor een race op een oval.

Ed Carpenter startte de race vanaf pole position, maar Hunter-Reay had de beste start en pakte zo gelijk de eerste plaats. Hij behield deze eerste plaats tot ronde negen, waarna Carpenter hem terug inhaalde.

In het begin van de race waren het naast deze twee ook Marco Andretti, Will Power en James Hinchcliffe die meededen om de eerste plaats. Tijdens de pitstops, na ongeveer elke 30 ronden, bleek dat Carpenter telkens wat vroeger moest stoppen. Juan Pablo Montoya kon steeds wat langer doorrijden.

Na 40 ronden leek het erop dat Tony Kanaan zijn overwinning van vorig jaar niet langer kon verdedigen. Een probleem met de auto liet de Braziliaan negen ronden aan de kant, een achterstand die onmogelijk goed te maken is. Na 120 ronden hadden Montoya en Power een drive-through penalty te pakken vanwege te snel in de pitstraat rijden. Hierdoor verloren zij de aansluiting met de kop en ging het nog altijd tussen Andretti, Hinchcliffe en Hunter-Reay.

Pas na 140 ronden was er de eerste naturalisatie. Charlie Kimball parkeerde zijn auto in de muur en veroorzaakte een pace car. Uiteindelijk kon Carpenter hierdoor weer terugkomen aan de kop door een iets vroegere pitstop. Ook Scott Dixon en Castroneves deden inmiddels mee om de topplaatsen.

Na de herstart bleef de strijd om de kop losbarsten. Op 30 ronden van het einde van de race kwam Dixon in de muur terecht, waarna alle rijders hun laatste pitstop maakten. Hierna lag Towsend Bell opeens tweede achter Hunter-Reay. Bij de herstart werd hij direct ingehaald door Carpenter en Hinchliffe, maar hierbij raakte Bell Carpenter. Die reed vervolgens tegen Hinchcliffe aan, waardoor Carpenter en Hinchcliffe in de muur belandden, en zorgden voor een nieuwe neutralisatie.

Bij de volgende herstart bleek dat Bell het tempo niet kon volgen. Hij werd snel ingehaald door Castroneves en Andretti, en even later ook door Carlos Muñoz en Montoya. Castroneves voerde de druk op bij Hunter-Reay, en de twee vochten om de leiding. Op negen ronden van de finish lag Hunter-Reay voor, en belandde Bell in de muur. Bij een neutralisatie zou Hunter-Reay vermoedelijk de negen ronden onder geel uit kunnen rijden.

In plaats daarvan besloot de organisatie tot een rode vlag. Na deze rode vlag kwamen de auto's weer op de baan voor nog 6 ronden racen. In deze zes ronden haalde Castroneves Hunter-Reay in, maar aan het begin van de laatste ronde wist Hunter-Reay de leiding te pakken en stond hem niet meer af.

Castroneves werd tweede, en Andretti, Muñoz en Montoya finishten op de plaatsen 3, 4 en 5. Door zijn overwinning blijft Hunter-Reay ook leider in het kampioenschap van de IndyCar series.