Van Gaal: "Sneijder positieve verrassing"

Bondscoach Louis van Gaal kijkt tevreden terug op het trainingskamp in Portugal. Van Gaal werd vooral positief verrast door Wesley Sneijder. Het Nederlands elftal verblijft sinds vorige week dinsdag in de Algarve voor een trainingskamp. Oranje keert dinsdag terug in eigen land.

"We hebben intensief kunnen trainen. We hadden de beschikking over een fantastische accommodatie met supervelden. We wilden ook acclimatiseren aan het weer in Rio. Dat leek de eerste dagen niet te lukken. Het was niet zo warm. Nu wel, met een koel briesje", zei Van Gaal in Portugal.

"De doelstellingen zijn behaald: conditioneel en tactisch trainen. We hebben een goede keuze gemaakt door hier naartoe te gaan", aldus de keuzeheer, die vertelde dat Rafael van der Vaart vanwege koorts niet traint. Darryl Janmaat is hersteld van een blessure en Van Gaal verwacht dat ook de blessure van Paul Verhaegh snel hersteld.

Rol Sneijder
"Een positieve verrassing van dit trainingskamp was Wesley Sneijder. Die is gewoon heel fit aangekomen hier. Daar ben ik ongelooflijk blij mee. Ik heb in de media gelezen dat dat door de bondscoach komt, maar ik denk dat het door Wesley zelf komt. Als hij nog in vorm raakt of blijft, gezien de afgelopen maanden, dan kan hij nog veel voor ons betekenen", vertelt Van Gaal.

"Als hij zo fit is en blijft laten zien wat hij nu laat zien, is de kans groter dat hij speelt", aldus de bondscoach. Van Gaal heeft de definitieve WK-selectie bijna rond. "Ik weet er twintig. Het ligt er ook nog aan hoe Jong Oranje speelt tegen Schotland. Die wedstrijd neem ik nog mee. Als die wedstrijd is geëvalueerd maak ik de de 23 bekend."

Meegaander
Van Gaal vindt dat Oranje in Portugal naar elkaar toe is gegroeid. "Ik denk dat we heel intensief met elkaar omgaan. Zowel op het veld als binnen dit gebouw. Veel overlegsituaties: individueel en collectief. We groeien naar elkaar toe, dat gevoel leeft bij mij. Uit reacties van spelers voel ik dat zij dat ook vinden. We zitten op dezelfde golflengte. Leuk om dat te ervaren."

"Deze groep is meegaander dan het Nederlands elftal van dertien jaar geleden. Dat is duidelijk. Dat kan tot iets moois leiden. Maar de weerstand is hoog", besluit Van Gaal, die daarmee verwijst naar de opponenten in de groepsfase: Spanje, Chili en Australië. Het Nederlands elftal speelt zaterdag een oefeninterland tegen Ghana in De Kuip. Uiterlijk 2 juni moet Van Gaal de 23 namen doorgeven aan de FIFA.