[Giro] Kelderman: "Handen als klompen"

Wilco Kelderman is dinsdag knap vierde geworden in de epische zestiende etappe van de Giro d’Italia. De youngster van het Belkin Pro Cycling TEAM moest na het temmen van de besneeuwde Gavia en Stelvio op de slotklim slechts drie man voor zich dulden. Nairo Quintana (Movistar) bereikte als eerste de finish op de Val Martello en is de nieuwe leider.

Op de slotklim maakte Kelderman deel uit van een groep met onder meer Rigoberto Uran en Cadel Evans, bij het ingaan van de dag de nummers een en twee van het klassement. Op iets minder dan twee kilometer van de streep besloot de 23-jarige Nederlander te versnellen en het gat met de kopgroep met Quintana, Ryder Hesjedal en Pierre Rolland te beperken. "De slotklim lag me heel goed en nadat een aantal anderen een paar aanvallen hadden geplaatst, voelde ik dat ik een van de sterksten van onze groep was. Ik versnelde en reed redelijk simpel weg van de rest. Daarna ben ik volle bak blijven geven tot de finish."

De Gavia en Stelvio vormden dinsdag de scherprechters. Niet alleen vanwege hun zwaarte, maar zeker ook vanwege het weer. Sneeuw en temperaturen van rond het vriespunt teisterden de renners. "Het was een heel speciale dag", stelt Kelderman. "Gelukkig maak je dit soort dingen niet heel vaak mee. Op de Gavia viel het nog wel mee, maar in de afdaling begon het hard te sneeuwen. Het was verschrikkelijk koud en mijn handen voelden aan als twee klompen."

"Het was ook gevaarlijk, want ik kon door mijn bril niets meer zien. Tijdens de beklimming van de Stelvio kreeg ik het weer wat warmer. Bovenop nam ik even de tijd om een regenjack aan te doen aangezien de jury had gezegd dat de afdaling geneutraliseerd zou zijn. Toen ik aansloot waren Quintana, Hesjedal en Rolland echter vertrokken. Achteraf is dat wel een beetje oneerlijk, want als er geen sprake was van een neutralisatie was ik ook niet gestopt. Rolland gaat me nu voorbij en normaal had ik denk ik wel bij hem in de buurt gezeten."

Kelderman bezet in het algemeen klassement nu de achtste plaats. De verschillen in de top zijn echter klein. Het gat tussen nummer drie Cadel Evans en nummer negen Hesjedal is slechts 55 seconden. “Met een beetje geluk kun je snel stijgen”, denkt Kelderman. “Er kan echter nog van alles gebeuren. Top tien blijft mijn hoofddoel.”

Ploegleider Frans Maassen zat tijdens de etappe droog in de auto en zag met eigen ogen hoe zwaar de renners het hadden. "Wilco doet het met een vierde plaats natuurlijk fantastisch, maar het was geen leuke dag. Het was onverantwoord, verschrikkelijk. Ik heb huilende en onderkoelde renners voorbij zien komen. Nee, het was niet best, een bizarre etappe. Wij als ploegleiders kregen op een gegeven moment door dat de afdaling van de Stelvio geneutraliseerd zou worden, maar nu zegt de organisatie dat die boodschap alleen bedoeld was om te waarschuwen. De mannen hebben het allemaal overleefd, maar deze etappe had nooit door mogen gaan. Het is ook jammer dat de ploegen niet samen eenduidig zijn en stelling nemen."

Woensdag zullen de klassementsrenners zo veel mogelijk proberen te herstellen. In de zeventiende etappe is het naar alle waarschijnlijkheid aan de sprinters of een kopgroep. "Wij zouden morgen graag meezitten met de vlucht van de dag, want ik denk dat die een goede kans van slagen heeft", aldus Maassen.