César: Scolari geeft Brazilië veel kracht

Het Braziliaanse team begint woensdag officieel aan de voorbereiding op het WK. Na de noodzakelijke medische testen volgt de eerste training op weg naar de openingswedstrijd op 12 juni tegen Kroatië in São Paulo. De ervaren doelman Júlio César kan niet wachten tot het toernooi begint: "Dan gaan we op weg om onze droom te verwezenlijken, het winnen van de zesde titel."

De 34-jarige doelverdediger van Toronto FC staat aan de vooravond van zijn derde WK. De meest speciale van de drie, vindt hij. "Normaal gesproken train je met het team en dan ga je op reis naar het land waar het toernooi is. Nu is het hier, in ons eigen land. Voetballers die anders alleen op vakantie gaan in Brazilië, komen nu hierheen om het WK te spelen. Het is een totaal ander gevoel, heel bijzonder."

De aanwezigheid van bondscoach Felipe Scolari, verantwoordelijk voor het nationale team dat in 2002 voor het laatst een WK won en technisch directeur Carlos Alberto Parreira, die met Brazilië in 1994 de titel pakte, geeft het team veel kracht. César: "Als je dagelijks kunt werken met twee mannen die zoveel ervaring hebben, geeft dat enorm veel vertrouwen. Hun invloed is heel groot. Zij zijn het belangrijkste voor deze groep."

Voor bondscoach Scolari was dinsdag een droevige dag, aangezien hij het team moest verlaten na het overlijden van zijn zwager. De focus van de ploeg lijdt er niet onder. "We zijn een hecht team, vooral dankzij Scolari", zegt César. "Hij heeft in korte tijd alle neuzen dezelfde kant op gekregen."

In het trainingskamp, gelegen op een kleine twee uur rijden van Rio de Janeiro, hebben de Brazilianen veel vertrouwen in eigen kunnen. "We hebben een uitgebalanceerd team. Dat hebben we laten zien toen we de Confederations Cup wonnen vorig jaar", legt César uit. "Onze verdediging is goed, maar ook aanvallend hebben we veel kwaliteit en met Neymar een van de beste spelers ter wereld. Ik geloof dat hij een geweldig toernooi gaat spelen."

Brazilië zit tijdens het WK in groep A met Kroatië, Mexico en Kameroen. Na de openingswedstrijd speelt Brazilië op 16 juni in Fortaleza tegen Mexico, waarna het de groepsfase op 23 juni in hoofdstad Brasilia afsluit tegen Kameroen.