Landzaat stopt met voetballen en wordt trainer bij AZ

Denny Landzaat gaat aan de slag bij AZ. Niet als speler, maar als specialistentrainer van de A-selectie en als assistent van Jong AZ. De Amsterdammer zet daarmee per direct een punt achter zijn carrière als voetballer. De 38-jarige Landzaat tekent een contract voor drie seizoenen.

"Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans van AZ heb gekregen", aldus Landzaat op de clubwebsite. "De komende jaren wil ik me ontwikkelen als trainer. Ik ga mijn oren en ogen goed openhouden en vind het leuk dat ik Marco van Basten weer ga tegenkomen. Ik heb eerder bij het Nederlands elftal met hem samengewerkt."

Onder de nieuwe hoofdtrainer van AZ was Landzaat onder meer actief tijdens het wereldkampioenschap van 2006. Landzaat voetbalde het laatste half jaar in Tilburg. De ervaren middenvelder kwam vanaf begin van het jaar uit voor Willem II, maar kwam door blessureleed niet verder dan negen competitiewedstrijden namens de kampioen van de Jupiler League.

Earnest Stewart is gelukkig met het binnenhalen van Landzaat. "We zijn tevreden dat we weer iemand met een AZ-verleden hebben aangetrokken', zegt de directeur voetbalzaken. 'Denny is ambitieus en beschikt over veel voetbalintelligentie. Niet voor niets was hij bij AZ aanvoerder onder Co Adriaanse en Louis van Gaal. Hij heeft zeker de potentie om een goede trainer te worden."

Landzaat speelde in het verleden voor Ajax, MVV, Willem II, AZ, Wigan Athletic, Feyenoord, FC Twente en het Indonesische Sriwijaya FC. Verder kwam hij 38 keer uit voor het Nederlands elftal.