[Giro] Klimtijdrit gewonnen door Quintana

Rozetruidrager Nairo Quintana heeft zijn leidende positie in de Giro d'Italia versterkt. Hij was de snelste in de negentiende etappe van de Giro d'Italia, een klimtijdrit over 27 kilometer. Fabio Aru en Rigoberto Uran werden tweede en derde en bezetten zo ook de tweede en derde plaats in het algemeen klassement.

De klimtijdrit kende een vlakke aanloop, gevolgd door een klim van ongeveer 18 kilometer. Omdat er gestart werd in de omgekeerde volgorde van het algemeen klassement zou het logisch zijn dat de tijden langzaamaan steeds sneller zouden worden. Zo konden onder andere Nicola Boem, Stefano Pirazzi en Tim Wellens op de hot seat voor de tijdsnelste plaatsnemen.

Van de klassementrenners reden alleen Wilco Kelderman en Pierre Rolland niet op een tijdritfiets in het vlakke gedeelte. Kelderman verloor hierdoor veel seconden op de concurrentie. Rolland had wel een beugel op zijn fiets en reed hierdoor niet veel langzamer dan de concurrentie. In het vlakke gedeelte maakte Rafael Majka een stuurfout die hem enkele seconden kostte. Urán bleek de sterkste van de klassementsrenners in het vlakke gedeelte, alleen Patrick Gretsch was sneller dan de Colombiaan.

Na het vlakke gedeelte deden de mannen die op een tijdritfiets gestart waren een wissel. Aru, Urán en Majka kenden een niet geheel soepele wissel en verloren daar dus tijd. Evans kwam als eerste aan bij het tweede tussenpunt en zette daar de op dat moment de derde tussentijd neer. Kelderman kwam als tweede aan, en verloor 45 seconden op de tijd van Evans. Domenico Pozzovivo was intussen nog een minuut sneller dan Evans. Aru deed hier echter weer een schepje bovenop en was een minuut sneller dan Pozzovivo. Uiteindelijk bleek rozetruidrager Quintana nog iets sneller dan Aru. Urán was de derde snelste. Zo leek het er op dat moment op dat Aru de jump naar het podium zou kunnen maken.

In het laatste gedeelte wist Pozzovivo de drie minuten verschil in starttijd goed te maken op Ryder Hesjedal. Aru deed hetzelfde bij Majka. Evans en Kelderman kwamen boven niet aan de toptijd die op dat moment in handen was van Franco Pellizotti en zo leek het erop dat zij veel tijd zouden verliezen op de andere zeven. Aru was ook tijd aan het terugpakken op Quintana in het laatste gedeelte en deed zo een poging om de winst naar zich toe te trekken

Pozzovivo was de eerste die onder de tijd van Pellizotti dook. Hesjedal was intussen dermate langzamer dan Kelderman dat de Nederlander hem voorbij ging in het klassement. Evans ging de Belkin-rijder echter al voorbij in het klassement, waardoor Kelderman 8e leek te blijven aangezien het onwaarschijnlijk leek dat iemand uit de top vijf onder de Nederlander terecht zou komen.

Aru noteerde een tijd van 1:05:54. Het was spannend of hij nog voorbij gestreefd worden door Quintana. Deze tijd betekende mogelijk het einde voor de Giro van Kenny Dehaes, die hierdoor buiten de tijdlimiet belandde. Majka en Rolland verloren op deze manier hun aansluiting met de Italiaan en zo deed hij een goede zaak voor het podium. Urán zette de tweede tijd neer. Quintana was in het laatste gedeelte echter weer een beetje uitgelopen op Aru en wist zo de tijdrit te winnen, 18 seconden voor op Aru.

Urán blijf tweede, en Aru wordt zo derde in het algemeen klassement. Rolland en Pozzovivo staan nu op 4 en 5, met Majka, Evans, Kelderman, Hesjedal en Kiserlovski van 6 tot 10.