[WK Hockey] Oranjedames openen WK met zege op Japan

De Oranjevrouwen zijn het wereldkampioenschap hockey perfect begonnen. In een volgepakt Kyocera Stadion waren de gastvrouwen met 6-1 te sterk voor Japan. Kelly Jonker tekende voor drie van de zes treffers.

Dat het openingsduel van Nederland een feestje zou worden, stond vanaf het begin van de wedstrijd buiten kijf. De ontmoeting met Japan was amper begonnen of de eerste wave ging door het Kyocera Stadion en werd er luid ‘Holland, Holland’ gescandeerd. Jonker bracht het publiek helemaal in extase door de voorzet van Ellen Hoog in de zesde minuut te benutten: 1-0.

Na de openingstreffer was het even rustig rondom het doel van de Japanse goalie Ryoko Oie, maar in de twintigste minuut zorgden de Oranjevrouwen ervoor dat het decibelgehalte in het stadion werd opgeschroefd. Een fantastische actie van Roos Drost werd doeltreffend afgerond door opnieuw Jonker: 2-0. Honderdtwintig tellen later werd de marge nog verder opgekrikt. Maartje Paumen benutte de eerste strafcorner van de gastvrouwen: 3-0.

Na rust ging het Oranjefeestje door en wederom kwamen de Aziaten amper aan te pas. De tweede helft was vier minuten jong, toen Ellen Hoog met een harde mep het kwartet voor Oranje voltooide. Even later was de valse hattrick voor Jonker een feit. De kleine aanvaller reageerde attent op een voorzet van Naomi van As: 5-0. Japan deed vervolgens iets opmerkelijks. De ploeg had na rust Yuka Yoshikawa in het doel gezet, maar wisselde vervolgens wederom van goalie, waardoor Oie weer als sluitpost in het veld stond.

Tien minuten voor het einde van het duel was de 6-0 een feit. Nadat lijnstop Shihori Oikawa de inzet van de derde Oranjecorner met haar voet had tegengehouden, kreeg Nederland een strafbal. Uiteraard wist Paumen hier wel raad mee en maakte ze haar tweede treffer van de dag. Nederland, waar Larissa Meijer in de slotfase Joyce Sombroek verving, had vervolgens nog wat kansjes, maar de zevenklapper bleef uit. Het slokakkoord bleek voor Japan, dat Akane Shibata in de slotfase zag scoren.