Uitslag Nederland - Ghana

Het Nederlandse Elftal heeft vanavond een foutloze zege geboekt op Ghana. In De Kuip werden de Afrikanen met 1-0 verslagen. Robin van Persie maakte het doelpunt.

Vandaag zal voor een aantal spelers dubbele spanning met zich mee hebben gebracht. De 23-koppige selectie van bondscoach Louis van Gaal werd vanochtend bekendgemaakt. Patrick van Aanholt, Jeroen Zoet, Karim Rekik, Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena vielen in het zicht van de haven af. De aanwezigheid van Terence Kongolo werd de grootste verrassing.

Lange tijd leek het erop dat hij én Van Aanholt naar Brazilië zouden gaan, maar door de verschuiving van Daley Blind naar de linksbackpositie, moest één van hen afvallen. Jonathan de Guzman begon daardoor op de controlerende positie op het middenveld.

Nog vol van opluchting begon Oranje goed aan het duel met Ghana. Dankzij een felle start kwam het al na vijf minuten op voorsprong. De Grote Drie, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie, combineerden fraai door de Ghanese verdediging. Sneijder gaf de assist, waarna Van Persie eenvoudig kon afronden.

Arjen Robben had vervolgens de score uit moeten breiden naar twee, maar misschien wel 3-0. Hij miste de eerste keer voor open doel op aangeven van Blind, terwijl hij bij de tweede kans tegen doelman Kwarasey aanstifte. Het geluk was niet aan de zijde van de buitenspeler van FC Bayern München.

De spijkerharde Afrikanen lieten voetballend niets zien voor rust, maar waren voornamelijk in de tackel gevaarlijk. Zo werd Robben belaagd met een harde overtreding van achter. Mede daardoor werd het vervolg van de wedstrijd wat voorzichtiger. Fit blijven is immers het belangrijkste richting de eindronde.

Het systeem bleek alleen in het eerste kwartier attractief voetbal op te kunnen leveren. Daarna werd het een soort Italiaans resultaatvoetbal, waarin het voetbal niet oogstrelend, maar juist zakelijk en effectief was. Toeslaan wanneer het kan, maar inzakken als het nodig is. Dat zorgde er wel voor dat Ghana pas na een uur voor het eerst echt gevaarlijk werd.

Dat toeslaan moet met een korreltje zout genomen worden. Scoren deed Oranje immers niet meer. Al was Robben er met een schot nog dichtbij. Ook invallers Jermaine Lens en Memphis Depay waren daartoe niet instaat. Zo overheerst het beeld van een efficiënt Nederland, dat te weinig scoorde voor het aantal gecreëerde kansen.

Nederland speelt woensdag nog de uitzwaaiwedstrijd in Amsterdam, tegen Wales. Twee dagen daarna arriveert de Oranje-equipe in Rio de Janeiro, waarna de wedstrijd tegen Spanje op 13 juni op het programma staat.

Arjen Robben haalt verhaal na de overtreding van Rashid Sumaila. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nederland

1 - 0

Ghana

 5' Van Persie    
 
 Gele kaart: J.Ayew (Ghana)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 48000
Arbiter: Xistra (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Janmaat
Vlaar
De Vrij
Martins Indi
Blind
N.de Jong
Sneijder (Lens/82)
De Guzman
Robben
v.Persie (Depay/74)
  Kwarasey
Inkoom
Sumaila
Akaminko (Jon.Mensah/90 4)
Schlupp (Afful/69)
Atsu (K.Boateng/46)
Adomah
Rabiu (A.Ayew/63)
Essien (Acquah/46)
Asamoah
J.Ayew (Waris/56)