[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Italië

Marc Márquez heeft ook de zesde race van het MotoGP-seizoen gewonnen. Op het circuit van Mugello moest hij echter alle zeilen bijzetten in een zinderend gevecht met zijn Spaanse landgenoot Jorge Lorenzo. De regerend wereldkampioen bleek uiteindelijk net wat sterker en constanter dan Lorenzo, die de vorige drie races op Mugello won.

Bij de start pakte Andrea Iannone de leiding. De Italiaan was vanaf de tweede plek gestart en passeerde polesitter Márquez, die ook Lorenzo voor moest laten gaan. Lorenzo ging kort daarop voorbij Iannone en pakte de leiding. Valentino Rossi was gestart vanaf de tiende plek, maar lag al snel op plek vier, achter Lorenzo, Iannone en Márquez.

In de derde ronde kon Márquez al voorbij Iannone komen, waarna hij de aanval opende op Lorenzo, die op zijn beurt al een gaatje geslagen had. Rossi sloot ondertussen aan bij Iannone en ging er niet veel later voorbij. Na een kleine tien ronden had Márquez de aansluiting gevonden bij Lorenzo, waarna het duel tussen de twee titanen kon beginnen.

Een echt gevecht bleef echter rondenlang uit, want met nog acht ronden te gaan had Márquez nog geen poging gedaan om zijn concurrent in te halen. Jubilaris Rossi, bezig aan zijn 300e grand prix, reed ondertussen eenzaam op de derde plek. Een ronde later kwam Márquez uit de slipstream van Lorenzo, waardoor hij zijn landgenoot bij de eerste poging kon passeren.

In de slotfase van de race kregen de toeschouwers dan toch een ongekend spannend gevecht te zien. Met zes ronden te gaan pakte Lorenzo de eerste plek terug, hoewel hij daar drie pogingen voor nodig had. Twee ronden later pakte Márquez de leiding weer, maar na een fel gevecht wist Lorenzo die positie weer over te nemen.

Een ronde later, drie ronden voor het einde, kon regerend wereldkampioen Márquez opnieuw de eerste plek pakken, maar wederom vocht Lorenzo zich uit alle macht terug. Bij het ingaan van de slotronde lag Lorenzo op kop en kwam zijn concurrent uit de slipstream. Dit keer maakte Lorenzo echter een miniem foutje bij het verdedigen van zijn plek, terwijl Márquez juist op dat moment zijn klasse liet zien. Met een foutloze slotronde hield hij Lorenzo achter zich en boekte hij de meest zwaar bevochten zege van het jaar.

De derde plek ging naar Rossi, die daarmee al zijn vierde podium van het seizoen haalde. Dani Pedrosa werd vierde, voor Pol Espargaro en Andrea Dovizioso. Iannone moest genoegen nemen met plek zeven. In het kampioenschap gaat Márquez met een 100%-score aan de leiding. Rossi wipt over Pedrosa naar de tweede plek, terwijl Lorenzo de vierde plek overneemt van Dovizioso.