Qatar: met WK-bid eerlijk gewonnen

Het organisatiecomité van het WK 2022 in Qatar ontkent ten stelligste dat er steekpenningen zijn betaald. Dat bracht The Sunday Times zondag naar buiten. De Britse krant verklaart vele bewijzen in handen te hebben van omkoping.

De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt de gang van zaken en kan eventueel de toewijzing van het WK aan Qatar heroverwegen. Bij het organisatiecomité is met verbazing gereageerd op de berichten in The Sunday Times.

"Het succesvolle bid van Qatar voor het WK 2022 heeft altijd de grootste vorm van ethiek en integriteit gedragen", luidt het statement van de WK-organisatie in Qatar. "Als reactie op de recente berichten in The Sunday Times, kunnen we zeggen dat Mohamed Bin Hammam geen enkele rol, officieel noch onofficieel, heeft gespeeld in ons WK-bid."

"We hebben er alle vertrouwen in dat elk objectief onderzoek zal leiden tot de conclusie dat we eerlijk hebben gewonnen met ons WK-bid. We zijn het dan ook niet eens met de nieuwsberichten in de kranten. We zullen alles doen wat nodig is om onze integriteit te waarborgen."

"We mogen het toernooi organiseren omdat we het beste bid hebben en omdat het tijd is voor het eerste WK in het Midden-Oosten", verklaren de Qatari. De toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar leidt al langere tijd tot veel discussie. Ook vanwege de arbeidsomstandigheden rond de bouw van de stadions, waarbij al veel mensen om het leven zijn gekomen.