Zwolle en Utrecht openen seizoen, zware start Ajax

Het nieuwe eredivisieseizoen wordt vrijdag 8 augustus geopend door PEC Zwolle en FC Utrecht. Dat blijkt uit het woensdag door de KNVB bekendgemaakte conceptcompetitieprogramma. Landskampioen Ajax treft twee dagen later in eigen huis Vitesse. Feyenoord en PSV beginnen die dag met uitwedstrijden bij respectievelijk ADO Den Haag en Willem II.

Ajax kent een zware start van de competitie. Na Vitesse wachten achtereenvolgens AZ (uit), PSV (thuis) en FC Groningen (uit). In de zesde speelronde staat de eerste klassieker tegen Feyenoord, in Rotterdam, op het programma. Op 25 januari ontvangt Ajax de rivaal in eigen huis.

Doordat er volgend jaar zomer geen EK of WK voor A-teams is, begint de competitie een week later dan afgelopen seizoen. "We zijn tevreden met dit programma, waarmee we zo veel als mogelijk tegemoet zijn gekomen aan de wensen van de clubs", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB in een verklaring

Het definitieve programma wordt volgende week woensdag gepresenteerd. Tot die tijd wordt overlegd met de clubs en afgevaardigden van politie en gemeenten.

Op zondag 3 augustus wordt het voetbalseizoen traditioneel geopend met de Johan Cruijff Schaal. Landskampioen Ajax neemt het daarin op tegen bekerwinnaar PEC Zwolle.