Xabi Alonso bewust van kwaliteit Oranje

Xabi Alonso is zich ervan bewust dat de eerste WK-wedstrijd van Spanje tegen Nederland cruciaal kan zijn. "Het is een goed team met veel jonge spelers met potentie. We moeten op onze hoede zijn", zegt de middenvelder van Real Madrid tegen de Spaanse sportkrant Marca. "We komen in een moeilijke situatie als Nederland van ons wint."

Het eerste duel in groep B is meteen een curieuze wedstrijd. Spanje en Nederland stonden vier jaar geleden tegenover elkaar in de WK-finale. Destijds zegevierde Spanje in een keiharde wedstrijd na verlenging met 1-0. Xabi Alonso kreeg in dat duel een flying kick van Nigel de Jong te verwerken.

Volgens Xabi Alonso speelt de WK-finale geen rol meer. "In 2010 speelden ze met de intensiteit en drive die een finale nodig heeft. Dat is niet iets wat ons schrik aanjaagt."

Als titelverdediger en winnaar van de laatste drie grote toernooien is de druk op de Spaanse schouders groot. "We weten hoe we moeten spelen in dit soort toernooien", vertelt Alonso. "Het zou een grote teleurstelling zijn als we niet door de groepsfase zouden komen.