Italië blameert zich tegen Luxemburg

Italië blijft aanmodderen in de voorbereiding op het WK. De Italianen boekten in Verona een beschamend gelijkspel tegen Luxemburg (1-1). Italië kent geen geweldige voorbereiding op het WK.

La Squadra Azzurra bleef vorige week zaterdag in Londen op een gelijkspel steken tegen Noord-Ierland (0-0). Op Craven Cottage zag bondscoach Cesare Prandelli bovendien middenvelder Riccardo Montolivo uitvallen met een scheenbeenbreuk. Prandelli deed tegen de Ieren nog een beroep op spits Giuseppe Rossi, maar die viel tot verbazing van velen af voor de definitieve selectie.

Mario Balotelli begon tegen Luxemburg in de punt van de aanval in een 4-1-4-1 opstelling. Aan de kant van de Luxemburgers deed Aurelien Joachim mee. De spits van RKC Waalwijk nam het doel van Gianluigi Buffon vroeg onder vuur. Een minuut later lag de bal er aan de andere kant in. Balotelli bediende Claudio Marchisio met buitenkant voet, waarna de middenvelder keurig afrondde: 1-0.

De openingstreffer na negen minuten leek de opmaat te worden van een aantrekkelijk duel, maar de Italianen wisten vervolgens niet meer te overtuigen. Balotelli kon geen manier vinden om doelman Anthony Moris te passeren en een vrije trap van Andrea Pirlo ging net naast. In de tweede helft miste Italië ook een dosis geluk. Balotelli en Antonio Candreva troffen de lat.

Prandelli had toen al een extra aanvaller binnen de lijnen gebracht. Antonio Cassano verving Marco Verratti. Een kwartier voor tijd werden Pirlo, Balotelli en Candreva naar de kant gehaald. Invaller Alberto Aquilani en Alessio Cerci werden nog dreigend. Italië verzuimde een tweede goal te maken en kreeg de deksel op de neus. Maxime Chanot kopte Luxemburg vijf minuten voor tijd naar 1-1.

Het leidde tot een striemend fluitconcert in Verona. Voor Prandelli lijkt er nog veel werk aan de winkel de komende tien dagen. Voor Italië begint het WK tegen Engeland op 14 juni in Manaus. Daarna neemt de vice-kampioen van Europa het op tegen Costa Rica (20 juni) en Uruguay (24 juni). Op het WK in Zuid-Afrika werd de wereldkampioen van 2006 uitgeschakeld in de groepsfase.