Van Gaal: je voelt het nu dichterbij komen

Het WK-gevoel binnen de selectie van het Nederlands elftal is nu echt aanwezig. Dat zei bondscoach Louis van Gaal vrijdag tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro, die werd bijgewoond door enkele tientallen journalisten. "Je voelt het nu echt dichterbij komen. Als je de bus instapt en hier in Brazilië, dan is dat enorm sterk aanwezig. Het toernooi begint natuurlijk ook al over een week."

Op de eerste dag op Braziliaans grondgebied deed de selectie het rustig aan. In de ochtend ondernamen de spelers een wandeling, in de middag volgde een lichte training van drie kwartier. "We proberen ze bezig te houden, zodat ze zo lang mogelijk wakker blijven. Dit om de spelers zo snel mogelijk aan te laten passen aan het ritme in Brazilië." Het tijdsverschil met Nederland bedraagt vijf uur.

Van Gaal toonde zich tevreden met de sfeer binnen de groep. "Je ziet de gedrevenheid bij de spelers. Er is geen onvertogen woord gevallen. Sinds we vier weken geleden met de voorbereiding zijn begonnen, hebben we telkens stappen gemaakt. Er zijn weinig tot geen blessures, je ziet spelers fitter worden en krijgen steeds meer vertrouwen." Zonder daar verder over uit te weiden, heeft de bondscoach zeker nog wel zaken op het oog die beter moeten. "Maar zijn ook veel dingen die erg goed gaan."

Het andere klimaat, en dan vooral de warmte, gaan volgens Van Gaal een grote rol spelen tijdens het toernooi. "Zeker in de groepsfase. Vanmiddag was het warm en de luchtvochtigheid was hoog. Daar ben ik alleen maar blij mee, want dat is goed voor de acclimatisering." Maar Van Gaal realiseert zich dat vooral de Zuid-Amerikaanse landen in het voordeel zijn. "De historie leert dat Zuid-Amerikaanse landen in Zuid-Amerika winnen. Die zijn gewend aan het klimaat en de omstandigheden. Brazilië en Argentinië hebben hier veel baat bij."

De blessure-update van de bondscoach was kort, en positief. "De Guzman heeft nog wel last, maar gaat veel sneller dan we hadden gedacht. En de lies van Van Persie is geen probleem. Elke voetballer heeft last van pijntjes. Daar moet je mee om weten te gaan, dat moet je managen. Het ziet er goed uit."