[WK] Voorbeschouwing Groep F

Over twee dagen begint het WK voetbal in Brazilië. Daarom blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we een kijkje naar Groep F, met vooral veel bekende aanvallers uit Argentinië en Bosnië-Herzegovina. Ook Iran en Nigeria zitten in deze poule.

Argentinië

Argentinië is torenhoge favoriet voor de zege in Groep F. Het land domineerde de kwalificatie in Zuid-Amerika, bij afwezigheid van de Brazilianen die als gastland automatisch geplaatst waren. In deze kwalificatie verloor Argentinië alleen uit bij Venezuela en Uruguay. Twee keer eerder wist Argentinië een WK te winnen, en beide keren was dat in Amerika. In 1978 werd in eigen land gewonnen, en acht jaar later was Argentinië in Mexico de sterkste. Lukt het opnieuw in Brazilië?

Argentinië kent in ieder geval een selectie met veel grote namen. Lionel Messi (foto) is de absolute ster, maar ook Javier Mascherano speelt in Barcelona. Dan zijn er nog spitsen Gonzalo Higuain, Sergio Aguero en Ezequiel Lavezzi, waardoor Carlos Tevez de selectie niet haalde. Op het middenveld hebben ze ook nog Angel Di Maria en Maxi Rodriguez staan. Ook in de verdediging staan twee vaste krachten van Manchester City, Martín Demichelis en Pablo Zabaleta. Op alle linies is de selectie sterk bezet, maar vooral voorin lijken de Argentijnen erg gevaarlijk.

Messi in actie voor Argentinië (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Bosnië-Herzegovina 

Bosnië-Herzegovina is een grote onbekende op het front van eindtoernooien. Het is het enige deelnemende land dat nog niet eerder op een WK stond, en ook het EK werd nog nooit behaald door de Bosniërs, die sinds 1998 elke keer werden uitgeschakeld in de groepsfase van de kwalificatie. Deze keer bood een relatief gemakkelijke groep met Griekenland en Slowakije uitkomst. De Bosniërs bleken makkelijker te scoren dan Griekenland en verloren slechts een wedstrijd van de Slowaken en speelden gelijk tegen Griekenland. Griekenland won alle wedstrijden die niet tegen Bosnië-Herzegovina waren en daardoor was de stand in punten gelijk. De Bosniërs wisten echter 2,5 keer zo vaak te scoren als de Grieken, die in geen enkele wedstrijd meer dan 2 goals scoorden. Bosnië haalde bijvoorbeeld uit tegen Liechtenstein uit met een 8-1 overwinning.

Dit komt mede door de bekende spitsen. Edin Dzeko (foto) speelt bij Manchester City en Vedad Ibisevic speelt bij Vfb Stuttgart. Samen waren ze in 115 wedstrijden voor het nationale elftal goed voor 55 goals. Dzeko scoorde 10 keer in de kwalificatiereeks, alleen Robin van Persie wist één doelpunt meer te scoren. De defensies van Argentinië, Iran en Nigeria zijn dus gewaarschuwd. Ook de naam Haris Medunjanin zal in Nederland een belletje doen rinkelen. De aanvallende middenvelder begon zijn voetbalcarrière bij AZ en speelde ook voor Sparta.

Edin Dzeko, topschutter voor de Bosniërs (PRO SHOTS/Gepa)

Iran

Iran is een van de grote onbekenden op het WK. Weinig bekende spelers, maar wel kwam Iran alle kwalificatieronden in Azië goed door. De Malediven werden simpel opzij gezet, Qatar en Bahrein bleken te zwak in de derde ronde en in de vierde ronde waren Zuid-Korea en Oezbekistan te zwak. In 1978, 1998 en 2006 deden de Iranezen al mee aan het WK. Alleen van de Verenigde Staten werd in 1998 ooit een wedstrijd gewonnen. Wel bezit een Iranees het record voor meeste interlandgoals ooit: Ali Daei scoorde 109 keer voor zijn land, maar deed dit nooit op een WK-eindronde.

Echte vedetten kent het Iranees voetbalelftal niet. Ashkan Degajah en Alireza Jahanbaksh degradeerden dit seizoen met hun clubs Fulham en NEC, en zij worden als de twee belangrijkste spelers voor de komende jaren gezien. De bekendste speler is Javad Nekounam, die jaren voor CA Osasuna speelde in Spanje. Inmiddels speelt de 33-jarige verdedigende middenvelder weer in Iran, maar voor het nationaal elftal is hij nog altijd een belangrijke schakel. Ook Reza Ghooghjannehad, die speelde voor Heerenveen, Emmen, Go Ahead Eagles en Cambuur, zit bij de selectie en is normaal gesproken de man die voor goals zal moeten zorgen.

Nigeria

Nigeria is het vierde land in Groep F, en hoopt tegen Argentinië hetzelfde te doen als in 1994. De Nigerianen verloren toen weliswaar van Argentinië met 2-1, maar werd alsnog groepswinnaar. Argentinië werd derde maar mocht als beste nummer 3 alsnog door. Helaas kende Italië een zwakke groepsfase en kwam daardoor in de achtste finale uit tegen Nigeria, en Nigeria verloor die wedstrijd. Vier jaar later werd Spanje verslagen en uitgeschakeld door de Nigerianen, maar ook hier was de tweede ronde het eindstation. In 2002 en 2010 deed Nigeria ook mee maar kwam het niet verder dan de groepsfase. In de kwalificatie kende de Nigerianen weinig moeite met Kenia en Malawi. De playoff werd vervolgens met wat meer moeite, maar wel met twee overwinningen, gewonnen van Ethiopië.

John Obi Mikel en Victor Moses zijn de bekendste spelers van het Nigeriaans elftal. Zij spelen bij Chelsea en Liverpool, en waren eerder teamgenoten bij Chelsea. In de aanval zijn drie spelers te vinden die in Nederland hebben gespeeld. Ahmed Musa, Michael Uchebo en Uche Nwofor zijn allemaal door VVV Venlo naar Nederland gehaald. Nwofor speelt inminddels bij Heerenveen. Met zware concurrentie van Shola Ameobi van Newcastle, de ervaren Peter Odemwingie van Stoke City en Emannuel Emenike lijkt alleen Musa een goede kans op speeltijd te hebben.

Wedstrijdschema

16/06 00:00 Argentinië - Bosnië-Herzegovina
16/06 21:00 Iran - Nigeria
21/06 18:00 Argentinië - Iran
22/06 00:00 Bosnië-Herzegovina - Nigeria
25/06 18:00 Nigeria - Argentinië
25/06 18:00 Bosnië-Herzegovina - Iran