President Brazilië afwezig bij FIFA-congres

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is dinsdag niet aanwezig op de openingsceremonie van het FIFA-congres voorafgaand aan het wereldkampioenschap voetbal. Dat heeft de Braziliaanse krant O Estado de Sao Paulo maandag gemeld. Bij de plechtigheid zijn de 209 leden van de voetbalbond aanwezig.

Het is traditie dat de president of premier van het gastland van het WK het FIFA-congres toespreekt. Waarom Rousseff verstek laat gaan, is niet bekend. De krant baseert zich op anonieme bronnen bij het presidentieel paleis. De president wordt vervangen door minister van sport Aldo Rebelo, die ondanks aanhoudende problemen heeft beloofd dat het WK in Brazilië het 'kampioenschap der kampioenschappen' gaat worden.

Ook zal Rousseff noch FIFA-voorzitter Sepp Blatter donderdag een speech houden bij de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië. Bij de opening van de Confederations Cup een jaar geleden werden Rousseff en Blatter nog uitgejouwd.

De FIFA heeft de afgelopen twee jaar felle kritiek geuit op Brazilië voor zijn slechte voorbereiding van het WK. De bouw van stadions liep vertraging op, alsook de aanleg van verschillende infrastructurele projecten. Ook in het binnenland ligt de regering onder vuur met betrekking tot het kampioenschap. Er vinden al weken protesten en stakingen plaats vanwege de hoge kosten van het WK (tot nu toe 12,5 miljard euro) en slechte arbeidsomstandigheden van medewerkers die helpen het kampioenschap voor te bereiden.