Geen extra ruimte voor merkenteams bij World Cups

Op de pakken van de langebaanschaatsers bij World Cups komt de komende twee jaar nog geen extra ruimte voor de sponsors. De KNSB deed dat voorstel tijdens het ISU-congres in Dublin, maar kreeg woensdag niet voldoende steun. De merkenteams dringen al langer aan op meer zichtbaarheid tijdens internationale wedstrijden.

"We hebben ervoor gevochten om dit voorstel er doorheen te krijgen en kregen ook de nodige bijval van diverse landen", zegt algemeen directeur Paul Sanders van de KNSB tegen schaatsen.nl. In het voorstel van de Nederlandse schaatsbond zou duidelijk blijven voor wel land de schaatsers uitkomen, maar de commerciële ploegen mochten verder zelf invulling geven aan de pakken.

Onder anderen oud-schaatser Rhian Ket hield een pleidooi, maar het idee werd met 51 tegen 28 stemmen verworpen. Negentien landen onthielden zich van stemming of stemden neutraal. "Je merkt dat een vernieuwing als dit voor sommige landen nog een brug te ver is", stelt Sanders. "Diverse 'echte' schaatslanden kregen we gelukkig wel mee. Ik durf dan ook gerust te stellen dat het zaadje is geplant."

De KNSB voerde rond de Olympische Spelen van Sochi zelf ook lange tijd een discussie met de teams over de ruimte die sponsors krijgen bij internationale wedstrijden. Na maandenlang gesteggel werd een akkoord bereikt.