EK allround wordt in 2016 kleine vierkamp

Het EK allround wordt in het seizoen 2016-2017 van opzet veranderd. Het voorstel van Nederland en Polen om de Europese titelstrijd te wijzigen in een kleine vierkamp werd woensdag met grote meerderheid aangenomen op het ISU-congres in Dublin, meldt de website schaatsen.nl.

De lange afstanden - bij de mannen de 10000 meter en bij de vrouwen de 5000 meter - komen te vervallen en worden ingeruild voor een 1000 meter. Daarnaast worden afstandstitels, de massastart en de ploegenachtervolging aan het programma toegevoegd.

De KNSB had in november al aangekondigd bij het congres een nieuw voorstel in te dienen. "Het wordt interessanter voor meer rijders en het geeft een 'clash' tussen verschillende stijlen en specialismen", stelde de schaatsbond.

Arie Koops, directeur sport van de KNSB, toont zich nu blij verrast dat het voorstel is aangenomen. "De afgelopen maanden hebben we achter de schermen driftig gelobbyd. Met succes dus. Door een vierkamp te koppelen aan individuele afstanden en de toevoeging van de massastart en de ploegenachtervolging maak je het EK voor zowel meer landen, sporters als fans aantrekkelijker."