Spilak wint etappe in Dauphiné, Kelderman tweede

Simon Špilak heeft de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Sloveen kwam na 184 kilometer solo over de streep in La Mure. Belkin-kopman Wilco Kelderman werd op veertien seconden tweede, gevolgd door Adam Yates van Orica-GreenEDGE. Špilak bezorgde Katusha het tweede dagsucces op rij.

Špilak ontsnapte op twintig kilometer van de streep in de beklimming van de Côte de Laffrey uit de kopgroep van zestien renners. De 27-jarige klimmer hield als enige van de vluchters stand tot aan de finish. Zijn ploeggenoot Joeri Trofimov won woensdag op vergelijkbare wijze de vierde etappe.

Naast de strijd in de kopgroep werd ook in het peloton oorlog gevoerd. In de afdaling van de Col de la Morte deed Alberto Contador een aanval op de leiderstrui van Chris Froome. De Spanjaard pakte iets meer dan een minuut voorsprong, maar door hard werk van Team Sky werd hij op achttien kilometer van de finish teruggepakt.

In de slotkilometers probeerde Yates weg te komen uit het uitgedunde peloton. De Australiër kreeg wittetruidrager Kelderman met zich mee. Froome had geen ploeggenoten meer over, dus moest hij het gat zelf proberen te dichten. Op de streep hielden Kelderman en Yates drie seconden voorsprong over.

Dankzij de tijdwinst en zes bonificatieseconden staat Kelderman nu samen met Contador gedeeld tweede in het klassement. Ze hebben twaalf seconden achterstand op geletruidrager Froome. Het Critérium du Dauphiné duurt nog drie dagen.