Orie snapt niets van besluit schaatsunie

Schaatscoach Jac Orie is verbolgen over de plannen van de ISU. De mondiale schaatsunie besloot donderdag tijdens het congres in Dublin om de olympische 500 meter voortaan met één omloop af te doen. "Er zit geen lijn in. Men gaat van links naar rechts op het hele palet van mogelijkheden, van het ene opportunistische idee naar het andere", zegt Orie vrijdag in De Telegraaf.

"Ik vraag me af waar de ISU over acht of tien jaar met het schaatsen wil staan", vraagt de coach van Brand Loyalty zich af. "Volgens mij heeft men voor zichzelf nog nooit een stip op de horizon gezet en dan krijg je kennelijk dit soort warrige beslissingen. Het lijkt wel alsof men meegaat in de waan van de dag."

De ISU besloot woensdag nog de 500 meter op het WK ook in de toekomst tweemaal te laten verrijden. "Een dag later besluiten om het op de Spelen bij één afstand te houden, is volstrekte waanzin. Ja, ik ben behoorlijk geïrriteerd."

Ook Sven Kramer haalde al uit naar de ISU. De Fries heeft geen goed woord over voor de nieuwe opzet van het EK allround. Vanaf het seizoen 2016-2017 wordt de langste afstand geschrapt en vervangen door een 1000 meter.