WK Vandaag - zaterdag 14 juni

Dag drie van het WK voetbal in Brazilië is ook meteen de langste. Tot, voor Nederlandse kijkers, diep in de nacht wordt er nog gevoetbald. Het is tevens de enige dag waar vier wedstrijden gespeeld worden op vier verschillende tijden. De op het oog meest interessante wedstrijd is tussen Engeland en Italië.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 uur C Colombia Griekenland Belo Horizonte
21.00 uur D Uruguay Costa Rica Fortaleza
00.00 uur D Engeland Italië Manaus
03.00 uur C Ivoorkust Japan Recife

Colombia - Griekenland

In een wat minder sterk bezette poule wordt de opening verzorgd door het aanvallend sterke Colombia en het defensieve Griekenland, dat slechts 16 goals in 12 wedstrijden nodig had om op het WK te komen. Colombia moet de defensie van de Grieken echter zien te verschalken zonder hun steraanvaller Radamel Falcao. In 1994 speelden zij in de Verenigde Staten eenmaal tegen elkaar, als voorbereiding op het WK wat daar gespeeld werd. Een jonge Nikos Machlas speelde toen bij de Grieken.

Uruguay - Costa Rica

Costa Rica zal er alles aan doen om in een loodzware poule niet zonder punten naar huis te gaan, en de eerste kans is tegen Uruguay. De Uruguayanen reikten 4 jaar geleden voor het eerst in veertig jaar tot de halve finales en was de winnaar tijdens het enige andere WK-eindtoernooi in Brazilië, in 1950. Costa Rica won in 8 interlands nog nooit van de Uruguayanen, en de Costa Ricanen waren voor het afgelopen WK de laatste horde in de kwalificatie voor Uruguay. Daarin had Uruguay het overigens nog lastig, want over 2 wedstrijden wonnen ze met 2-1. Deze wedstrijd is dus zeker geen uitgemaakte zaak.

Engeland - Italië

De kraker van de dag is Engeland - Italië, een wedstrijd die twee jaar geleden op het EK ook al gespeeld werd in de kwartfinale. De Engelsen kwamen toen weer niet over hun strafschoppentraume heen en verloren de reeks met 2-4 in een verder doelpuntloze wedstrijd. Ondanks het feit dat er twee oud-winnaars van het wereldkampioenschap tegen elkaar spelen in deze wedstrijd, is het pas de allereerste ontmoeting tussen de beide ploegen op een WK. Ondanks dat speelde beide landen al 24 keer tegen elkaar.

Een deceptie voor Engeland, alweer het penaltytrauma - Pro Shots/Action Images

Ivoorkust - Japan

Als de nieuwe dag alweer even is begonnen in Nederland zal de enige wedstrijd die laat in de avond is worden afgewerkt. Als de klok op stipt 22.00 uur lokale tijd staat in Reclife zullen Japan en Ivoorkust voor het eerst een WK-wedstrijd tegen elkaar spelen. In 1993 speelden zij een tweejaarlijkse wedstrijd tussen de winnaar van de Aziatische beker en de Afrikaanse beker tegen elkaar, nadat Ivoorkust in 1992 voor de enige keer in haar historie de Afrika cup omhoog mocht houden. Japan won de wedstrijd in de verlenging, na een goal in de 116e minuut. De twee landen speelden sindsdien nog wel twee keer vriendschappelijk tegen elkaar.

Opmerkelijk

Riccardo Montolivo moet het WK aan zich voorbij laten gaan. Hierdoor kan hij zich niet revancheren op de smet van 2 jaar geleden, want Montolivo had toen zomaar de schlemiel van de penaltyserie tussen Engeland en Italië kunnen worden. Hij was namelijk de eerste die een penalty miste, doordat hij naast schoot. De twee Engelse Ashleys, Cole en Young, misten later in de reeks echter alsnog hun penalties waardoor Italië doorging.