Organisatie WK 2022 boos om beschuldigingen

Het organisatiecomité van het WK 2022 in Qatar hekelt de beschuldigingen van corruptie rond de toewijzing van het eindtoernooi. "Ze zijn ongefundeerd en doorspekt met insinuaties om de reputatie van ons bid te beschadigen", stelt de organisatie in een verklaring aan verschillende media, waaronder Sky Sports.

Twee weken geleden berichtte de Sunday Times dat de Qatarees Mohamed Bin Hammam, voormalig vicepresident van de FIFA, een fonds had opgericht waaruit officials werden betaald voor hun steun bij de toewijzing in december 2010. Momenteel doet de Amerikaanse advocaat Michael Garcia onderzoek naar de gang van zaken. Hij verwacht zijn rapport later dit jaar te presenteren.

"We verwachtten meer aanvallen op Qatar", stelt de organisatie. "Deze week zou de wereld naar het WK in Brazilië moeten kijken, maar weer richten de media zich op het aanvallen van het besluit van de FIFA om het WK aan ons toe te kennen." Volgens de officials is de timing van de berichtgeving geen toeval. "Het viel in dezelfde week als onze interviews met Garcia en een week voor een bijeenkomst van het uitvoerend comité van de FIFA. Bepaalde partijen proberen het onderzoek te beïnvloeden."

De organisatie benadrukt dat Bin Hammam geen deel uitmaakte van het 'bid-team' van Qatar. "Hij was wel lid van het uitvoerend comité, waardoor we onze plannen onder anderen aan hem moesten presenteren. Natuurlijk hoopten we op zijn steun, maar dat hoopten we van iedereen."