Talansky pakt eindzege Critérium du Dauphiné

Andrew Talansky heeft verrassend het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Amerikaanse renner van Garmin-Sharp reed Alberto Contador in de laatste etappe van de eerste plaats. Mikel Nieve (Sky) won de slotetappe naar Courchevel.

Wilco Kelderman van Belkin werd zevende en eindigde als vierde in het klassement. De 23-jarige Nederlander legde daarnaast beslag op de witte trui voor de beste jongere.

Contador verdedigde in de slotetappe, die drie beklimmingen van de eerste categorie kende, een voorsprong van acht seconden op Chris Froome van Sky en 39 seconden op Talansky.

De Amerikaan ging er vandoor, samen met onder anderen Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol), die als derde eindigde in het klassement. Talansky wist Contador en Froome tot het einde voor te blijven en werd op negen tellen van Nieve vierde. Contador kwam op 1.04 minuut van de 25-jarige renner op de tiende plek binnen.

Froome had een dag om snel te vergeten. De tourwinnaar reed zes dagen lang in de leiderstrui, won de tijdrit en de tweede etappe, maar liet het in de laatste rit helemaal afweten. De Brit kwam 4.56 minuten na Talansky over de streep en eindigde op plek twaalf in het algemeen klassement.

De Spanjaard Nieve bleef Romain Bardet van AG2R uiteindelijk drie tellen voor in de slotrit. De Brit Adam Yates (Orica-Greenedge) werd derde op vijf seconden.

Voor Talansky is de eindzege in het Critérium de grootste prijs in zijn carrière. De Amerikaan reed vorig jaar met een tiende plek wel al een prima Tour de France en werd datzelfde jaar tweede in Paris-Nice.