Crowdfunding moet Belkin-ploeg redden

De Belkin-wielerploeg schakelt de hulp in van fans om het team levend te houden. Op de eigen website vraagt de Nederlandse ploeg tien euro te storten, zodat het een gedeelte van de financiering zelf rond kan krijgen. Ook moet het potentiële sponsoren laten zien dat er een trouwe achterban is, schrijft het team. Dinsdag maakte Belkin bekend te stoppen met de sponsoring.

Het Amerikaanse technologiebedrijf wil meer wereldwijde aandacht vergaren en daar past het sponsoren van een wielerteam niet in. Het concern houdt het daarmee een jaar eerder voor gezien dan aanvankelijk de bedoeling was. Belkin verbond zich vorig jaar juni, kort voor de Tour de France, nog voor tweeënhalf jaar aan de ploeg.

"We hebben er alle vertrouwen in dat we op tijd een sponsor vinden, maar willen zelf ook het heft in handen nemen door middel van crowdfunding", schrijft het team van onder anderen Bauke Mollema, Robert Gesink en Wilco Kelderman. "Dit geeft een stukje stabiliteit, waardoor sponsoren eerder in zullen willen stappen."

Voor de grootste Nederlandse wielerploeg is het de tweede keer in korte tijd dat het op zoek moet naar een nieuwe sponsor. Eind 2012 stopte Rabobank na dopingperikelen. Daarna ging het team enkele maanden door het leven als Blanco.