[Groep D] Uitslag Uruguay - Engeland

Luis Suárez heeft er voor gezorgd dat Engeland bijna de tickets naar huis kan boeken. In São Paulo werd het 2-1 voor Uruguay en daarmee pakte Uruguay haar eerste punten. Engeland blijft na twee duels op nul punten staan.

Winst zou zowel Uruguay als Engeland weer helemaal kansrijk maken voor de achtste finales van het WK. Engeland wilde revanche voor de nipte nederlaag tegen Italië, terwijl Uruguay zich moest herstellen van de flater tegen Costa Rica (1-3). Veel druk lag er voor dit duel op de van een knieblessure teruggekeerde Luis Suárez.

De topscorer van Liverpool en de Premier League was niet honderd procent fit, maar moest wel opdraven voor Uruguay nu vroegtijdige uitschakeling op het WK dreigde. Al na drie minuten werd het belang van Suárez duidelijk, toen hij langs was bij rechtsback Glen Johnson en zijn inzet met moeite over de achterlijn werd gewerkt. Daarna gebeurde uit een hoekschop hetzelfde.

Uruguay had Engeland de eerste helft redelijk in de tang. De Engelsen werden bij 0-0 stand tweemaal gevaarlijk, beide keren via Wayne Rooney. Eerste schoot de niet onomstreden aanvaller een vrije trap hard naast en over en na een halfuur kopte hij een hoge voorzet van dichtbij tegen de lat. Ook Uruguay kreeg kansen. Christian Rodríguez zag zijn harde, diagonale schot hard over gaan en Edinson Cavani schoot daarna uit een hoekschop ook twee meter te hoog.

Diezelfde Cavani stond vijf minuten voor rust aan de basis van de openingsgoal. Hij ontving de bal van oud-Ajacied Nicolás Lodeiro, behield het overzicht en bediende Suárez op het perfecte moment met een prachtige pass. De topschutter dook op achter Gary Cahill en kopte de bal buiten het bereik van Joe Hart binnen. Meteen daarna werd Sturridge door Rooney in het strafschopgebied bediend en schoot hij naast via keeper Fernando Muslera.

Luis Suárez scoort de 1-0. (PRO SHOTS/Action Images)

Een snelle gelijkmaker voor rust, zoals tegen Italië, was vandaag niet voor Sturridge weggelegd en dus moest Engeland komen in de tweede helft. In plaats daarvan kwam Uruguay juist sterk uit de kleedkamer. Eerst moest Joe Hart de bal van de lijn slijn na een gevaarlijke corner van Suárez, die Cavani even later uitstekend bediende in de zestien. De aanvaller van Paris Saint-Germain stuurde de bal naar de verre hoek, maar zag 'm voorlangs gaan.

Engeland wankelde, maar was kort daarna zelf ook dicht bij een doelpunt. Rooney moest van dichtbij een voorzet van Sturridge binnenwerken, maar zag hoe keeper Muslera de bal fantastisch uit de goal hield. Even later haalde de sluitpost er een voorzet uit, die bijna werd binnengegleden door Danny Welbeck. De wedstrijd werd leuker en leuker, juist doordat Uruguay het nog niet vroetijdig besliste en Engeland zo mocht blijven hopen op een goed resultaat.

Waar de spanning toenam, bleven meer kansen voor Uruguay uit. Engeland had de tijd als extra tegenstander, maar in de 75e minuut ging de bal er dan eindelijk in. Wayne Rooney maakte zijn eerste WK-goal ooit en wat een belangrijke! Na een goede actie dito voorzet van Johnson vanaf rechts, hoefde de aanvaller alleen nog de bal langs Muslera te tikken. Kort daarna krijgt Sturridge, uit de draai, een grote schietkans op 1-1. Hij krijgt de bal knap langs verdediger Diego Godín, maar Muselera heeft een voortreffelijke redding in huis.

Engeland en Uruguay schieten weinig op met een punt, maar beseften in de slotfase ook dat verliezen vrijwel dodelijk is. Toch kwam er een winnaar. Uit he niets kreeg Suarez de bal rechts van het zestienmetergebied, keek vlug waar Hart stond en werkte de bal op verwoestende wijze in de verre hoek. Uruguay pakte zo alsnog de volle buit en doet weer helemaal mee om de bovenste twee plekken. Engeland, dat net als tegen Italië echt wel aanvallende intenties toonde, is op papier nog niet uitgeschakeld, maar heeft een wonder nodig om de achtste finales te bereiken.