Costa pakt eindzege in Zwitserland, Mollema derde

Rui Costa heeft zondag een dubbelslag geslagen in de Ronde van Zwitserland. De wereldkampioen van Lampre-Merida won de koninginnenrit en verzekerde zich daarmee voor de derde keer op rij van de eindzege. Bauke Mollema van Belkin werd op dertien seconden tweede in de slotrit en derde in het eindklassement.

Costa hief met de overwinning zijn vloek van de regenboogtrui op. De zege was zijn eerste nadat hij in september de wereldtitel had veroverd. De Portugees werd dit jaar wel al tweede in Parijs-Nice en derde in de Ronde van Romandië.

Tony Martin (Omega Pharma-Quick-Step) reed alle dagen in de leiderstrui, maar kon zijn voorsprong van 1.05 minuut op Costa in de zware bergetappe niet verdedigen. De Duitser kwam uiteindelijk 2.17 minuten na de Portugees over de meet en werd vierde in het klassement.

Tom Dumoulin was de dag als nummer twee begonnen. De Nederlander van Giant-Shimano, die veel tijdwinst had gepakt in de tijdrit van vrijdag, kon knap mee met Martin en werd negende. Hij eindigde in het eindklassement als vijfde op 2.04 van Costa.

Mollema bleef vijftig tellen achter op de wereldkampioen. De geboren Groninger moest de Zwitser Mathias Frank van IAM Cycling nog voor laten gaan.