Schaduw van omkoping over WK-deelnemer Ghana

De nationale voetbalbond van Ghana is in opspraak geraakt door berichten over matchfixing. De voorzitter van de bond zou bereid zijn geweest zijn team te laten spelen in wedstrijden, waarvan anderen de uitslag wilden beïnvloeden. Dat melden de Engelse krant The Daily Telegraph en de Engelse tv-zender Channel 4.

Twee voetbalofficials hapten toe nadat verslaggevers van de krant hadden geclaimd dat ze wedstrijden wilden 'sponsoren'. Christopher Forsyth van de FIFA en Obded Nketiah van de Ghanese bond, die in opdracht handelden van een goksyndicaat, wilden de rechten kopen om de vriendschappelijke duels van Ghana te organiseren. De uitslagen van die wedstrijden zouden vervolgens worden gemanipuleerd.

Het tweetal maakte een afspraak met preses Kwesi Nyantakyi van de Ghanese bond. In die gesprekken gaf Nyantakyi aan niet onwelwillend tegenover het idee te staan. Ze wilden de Black Stars, die op dit moment actief zijn op het WK en zaterdag nog knap met 2-2 gelijkspeelden tegen Duitsland, onder meer tegen Britse elftallen laten uitkomen.

De Ghanese voetbalbond heeft de politie in eigen land gevraagd een onderzoek in te stellen naar Forsyth en Nketiah. Ook de FIFA is ingelicht, meldt de bond in een verklaring. "Wij tolereren dit soort praktijken niet. Personen die zich hiermee inlaten, kunnen zware sancties verwachten."