[Moto2] Uitslag Grand Prix van Nederland

Anthony West heeft voor een grote verrassing gezorgd door de regenachtige Grand Prix van Nederland in de Moto2 te winnen. Het was voor de Australiër de eerste zege in elf jaar en pas de tweede uit zijn loopbaan. Opvallend genoeg won hij in 2003 ook de Grand Prix van Nederland, eveneens in de regen.

De start op het kletsnatte circuit verliep redelijk voor polesitter en kampioenschapsleider Esteve Rabat. Daarna ging het echter fout en al na anderhalve ronde was hij teruggevallen naar de tiende plek. Na een chaotische eerste ronde lag Simone Corsi op de eerste plaats, voor Sam Lowes en Mattia Pasini.

De grootste sprong werd echter gemaakt door West. De Australiër staat bekend als groot regenspecialist en maakte dat gelijk waar. Hij startte op de 23e plek en was na één ronde al te vinden op plaats zes. Al snel had hij Julián Simón te pakken en lag West al op de vierde plaats, mede dankzij een valpartij van Pasini.

Na zeven ronden reed er een duo op kop. Corsi leek duidelijk de sterkste, maar Lowes kon hem als enige volgen. Ondertussen had West de derde plaats al te pakken en reed hij de snelste raceronde. Twee ronden later moest Lowes een gaatje laten naar Corsi, waarna de Brit zelfs onderuit ging. 

Corsi leek daardoor onbedreigd naar de overwinning te kunnen rijden, maar halverwege de race ging ook de Italiaan onderuit. Voor West zat zijn reis naar de kop er daardoor op, want hij kreeg de leiding in de schoot geworpen en mocht vanaf dat moment gaan verdedigen. Dat was nodig, want hij had Simón, Maverick Viñales en Alex de Angelis in zijn kielzog zitten.

Simón viel al snel terug, terwijl Luis Salom naar voren kwam zetten en in de clinch kwam met zijn teamgenoot Viñales. Zeven ronden voor het einde werd achterblijver Dominique Aegerter bijgehaald, maar door zijn positionering kon Viñales de leiding overnemen van West. Dat liet de Australiër echter niet zomaar gebeuren en hij pakte de leiding terug.

Vijf ronden voor het einde ging Salom vanaf de derde plek onderuit, waarna West langzaam een gaatje kon slaan richting Viñales en Mika Kallio, die inmiddels op plek drie lag. Verder was er niemand meer die mee kon vechten. In de slotronde moest Kallio Viñales laten gaan, terwijl de Spanjaard plotseling naar West toe kon rijden.

In de laatste ronde deed hij nog een ultieme poging, maar die mocht niet meer baten. Voor West was het de vierde podiumplaats in zijn loopbaan. Opvallend was dat hij zijn vorige drie allemaal in opeenvolgende races in 2003 pakte. Daar zat ook zijn eerste en tot zaterdag enige overwinning bij, tijdens de TT in Assen.