Kreuziger moet zich verantwoorden om bloedwaarden

De Tsjechische wielrenner Roman Kreuziger moet zich verantwoorden om afwijkende bloedwaarden uit de jaren 2011 en 2012. Dat heeft hij te horen gekregen van de UCI, heeft zijn ploeg Tinkoff-Saxo zaterdag bekendgemaakt. Kreuziger reed in 2011 en 2012 voor de Kazachse Astana-ploeg. Hij ontkent dopinggebruik.

Door de zaak mist Kreuziger de Tour de France. Vorig jaar werd hij nog vijfde in de Ronde van Frankrijk. Tinkoff-Saxo staat achter zijn renner en weigert hem voorlopig te schorsen totdat de UCI of de Tsjechische wielerbond dat eist.

De 28-jarige Kreuziger kreeg vorig jaar al te horen dat de UCI verdachte bloedwaarden had gevonden. De Tsjech liet daarop zijn gegevens door twee onafhankelijke experts controleren. Zij zeiden beiden dat de bloedwaarden niet afwijkend waren en geen dopinggebruik verklaarden.

Sinds hij die bevindingen in oktober opstuurde, hoorde de Tsjech lang niets meer van de antidopingcommissie van de UCI. Eind mei lieten ze echter ineens horen de verklaringen van zijn experts niet te accepteren.

Kreuziger nam een derde expert in de arm die ook verklaarde dat de afwijkingen niet louter door dopinggebruik zijn te verklaren. De UCI reageerde eind juni met een brief dat hij voor de tuchtcommissie moet verschijnen.

Kreuziger geldt al jaren als een groot talent. In 2011 werd hij vierde in Luik-Bastenaken-Luik en vijfde in de Giro d'Italia. In de Italiaanse ronde werd hij toen de beste jongere. Een jaar later won hij een girorit en werd hij vijftiende in het klassement.

Kreuziger boekte zijn grootste zege vorig jaar toen hij de Amstel Gold Race op zijn naam schreef. Dit jaar was een derde plaats in de Tirreno-Adriatico zijn beste resultaat.