Nationale titel voor wielrenster Slappendel

Wielrenster Iris Slappendel is zaterdag in Ootmarsum Nederlands kampioen geworden. De Rabobank-Liv-renster klopte na een lange achtervolging ploeggenote Lucinda Brand, de uittredend kampioene, op de streep. Marianne Vos maakte met een derde plaats het Rabobank-Liv-feestje compleet.

Na een uur koers was een kopgroep van vijftien vrouwen, met daarin acht Rabo-rensters, ontstaan. Een voor een kozen de Rabo-vrouwen de aanval en toen het Roxanne Knetemanns beurt was lieten de andere veertien vrouwen haar vertrekken. Knetemann pakte zo'n twee minuten voorsprong voordat de Giant-Shimano ploeg ging rijden.

Nadat Knetemann was gegrepen ontstond een nieuwe kopgroep van dertien vrouwen waaruit Brand ontsnapte. Slappendel ging in de achtervolging, eerst met twee concurrentes en daarna alleen, en knabbelde heel langzaam wat van de voorsprong van Brand af. Pas in de laatste kilometers haalde ze de titelverdedigster bij en troefde haar op de streep af.

Eerder op de dag was Tim Kerkhof (Ettix) Nederlands kampioen bij de beloften geworden. Hij bleef Dennis Bakker (Metec-TKH) en Piotr Havik (Rabobank Development Team) voor in de massasprint. Topfavoriet Mike Teunissen, ook van de opleidingsploeg van Rabobank, kwam in die sprint ten val en brak zijn sleutelbeen.