Langeveld Nederlands kampioen op de weg

Sebastian Langeveld is de nieuwe Nederlands kampioen op de weg. De 29-jarige wielrenner van Garmin-Sharp won solo op het parcours in Ootmarsum. Tweede werd Niki Terpstra van Omega Pharma-Quick Step,terwijl het brons verrassend naar Wesley Kreder ging. Het is voor de eerste keer dat Langeveld de rood-wit-blauwe trui mag aantrekken.

De wedstrijd werd ontsierd door flinke regenbuien. Robert Gesink startte voor het eerst na zijn hartoperatie weer in een wielerwedstrijd, maar was na een valpartij kansloos voor de zege.

Een kopgroep met onder meer Maarten Tjallingii en Tom Leezer kleurde de dag. Op 30 kilometer voor het einde kwam er een hergroepering, en ontstond er een nieuwe kopgroep met daarin onder anderen Tom Dumoulin, Lars Boom, Ramon Sinkeldam, Terpstra en latere winnaar Langeveld.

Langeveld demarreerde op twintig kilometer voor het einde. Tjallingii ging in de achtervolging, maar Langeveld werd niet meer bijgehaald. Het is de eerste nationale titel voor Langeveld. Vorig jaar werd de renner uit Lisse derde. In 2006 en 2007 won Langeveld zilver.

Langeveld kan zijn trui zo goed als zeker showen in de Tour. Maandag maakt zijn ploeg Garmin-Sharp de definitieve selectie bekend. "Ik verwacht bij de selectie te zitten", zei Langeveld tegen de NOS.

De winnaar van vorig jaar Johnny Hoogerland had dit jaar een bijrol op het NK. Bauke Mollema liet deze wedstrijd schieten omdat het niet in zijn voorbereiding op de Tour de France past.