Nederlands record 4x100 meter vrouwen in Lausanne

Tijdens de Diamond League in Lausanne heeft het Nederlandse vrouwenteam op de 4x100 meter een nieuw Nederlands record gelopen. Madiea Ghafoor, Tessa van Schagen, Dafne Schippers en Jamile Samuel snelden in Zwitserland naar 42,40 seconden, waarmee ze 0,05 seconden afhaalden van het oude nationale record. Dat werd in 2012 gelopen tijdens de olympische finale in Londen.

Het leverde de Nederlandse vrouwen ook de overwinning op, voor Duitsland en Zwitserland. Eerder op de avond pakte de Keniaanse Eunice Sum haar vierde overwinning in de vierde Diamond League-race van het jaar over 800 meter. 

De Fransman Pascal Martinot-Lagarde liep met 13,06 seconden opnieuw een persoonlijk record op de 110 meter horden, goed voor een nieuwe zege. De pas 21-jarige Keniaan Jairus Kipchoge Birech boekte al zijn derde zege op rij op de 3000 meter steeplechase. Net als in Rome en Oslo deed hij dat door al vroeg afstand te nemen van het veld.

Yohan Blake kende een beroerd optreden op de 200 meter, zijn eerste internationale race over die afstand sinds september 2012. Met 20,48 seconden werd de op een na snelste mens op aarde slechts zesde. Alonso Edward uit Panama ging in 19,84 seconden met de overwinning aan de haal, voor Nickel Ashmeade.

Het hoogspringen leverde opnieuw spektakel op, met uiteindelijk weer Bohdan Bondarenko als winnaar. De Oekraïner sprong net als zijn landgenoot Andrey Protsenko over 2,40 meter, maar op basis van foutsprongen won Bondarenko. Protsenko is wel al de zesde atleet dit jaar die over 2,40 springt, een absoluut record.