[Tour] Nibali wint tweede etappe en pakt geel

Vincenzo Nibali heeft de tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Italiaan van Astana reed in de finale weg uit de groep met favorieten en kwam solo over de finish in Sheffield. Hij neemt de gele trui over van Marcel Kittel, die op het heuvelachtige parcours al vroeg moest passen.

Op twee seconden van Nibali finishte de Belg Greg Van Avermaet (BMC) als tweede, voor Michal Kwiatkowski en Peter Sagan. Bauke Mollema bleef met de nodige moeite in het spoor van de andere klassementsrenners en spurtte zelfs nog naar de achtste plaats.

De tweede rit was bezaaid met negen hellingen en werd niet voor niets omschreven als de Engelse Luik-Bastenaken-Luik. Toch hielden de favorieten hun kruit lang droog. Een zevental aanvallers gaf de etappe kleur, waarvan de Fransman Blel Kadri als laatste werd ingerekend. Tom-Jelte Slagter zorgde voor de grote schifting, maar toen was Kittel net als de nodige andere sprinters al afgehaakt.

Pierre Rolland waagde een poging, maar hij werd voor de laatste klim van de dag weer ingerekend. Op die klim versnelde Alberto Contador en ook Chris Froome zette aan. Peter Sagan volgde echter makkelijk en leek de favoriet voor de dagzege, totdat Nibali aan de aandacht ontsnapte en weg reed.

De Italiaan pakte zodoende wat tijdwinst op zijn belangrijkste uitdagers. Mollema klom naar de zesde plaats in het klassement. Hij heeft net als onder anderen Froome en Contador twee tellen achterstand op Nibali.