FIFA schorst Nigeriaanse bond na overheidsinmenging

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Nigeriaanse voetbalbond geschorst. Dat betekent dat Nigeriaanse nationale teams en clubs niet meer aan internationale wedstrijden mee kunnen doen. De reden is overheidsinmenging. Dat mag niet volgens de regels van de FIFA. Bondsvoorzitter Aminu Maigari werd zelfs door de Nigeriaanse autoriteiten gearresteerd.

De Nigeriaanse regering ontsloeg de leiding van de voetbalbond omdat die niet genoeg had gedaan om een dispuut met de spelers over betalingen op te lossen. Het sportministerie kreeg bovendien de opdracht om een nieuw bestuur aan te stellen. Ook na het WK 2010 werd Nigeria even geschorst. Toen probeerde president Goodluck Jonathan de nationale ploeg te verbieden aan internationale toernooien mee te doen totdat de ploeg het beter zou doen.

Als de regering zijn beslissing niet voor 15 juli terugdraait, heeft dat consequenties. Die datum is door de FIFA als deadline gesteld voor deelname van Nigeria aan het WK voor vrouwen onder 20 jaar dat in augustus in Canada wordt gespeeld.