De Tour de France in de oorlog

In de Tour de France rijdt men dezer dagen over de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Onder de miljoenen slachtoffers waren uiteraard ook veel sporters, met daarbij vele wielrenners. In de eerste edities van de Tour, vanaf 1903 gereden, eindigde bijna altijd wel iemand in de toptien die het leven liet in de 'Grote Oorlog'. Vandaag, met behulp van het Forum Eerste Wereldoorlog, aandacht voor deze mannen, nu het peloton langs veel van hun laatste rustplaatsen koerst.

Dat is vooral het geval voor een van de gevallen renners, Octave Lapize. Hij won de Tour de France in 1910 en werd tijdens de oorlog in zijn vliegtuig neergeschoten. Dat gebeurde nabij Flirey, waar het peloton vandaag langs zal komen. Met ongeveer zestig kilometer te rijden zal er ongetwijfeld stil worden gestaan bij de dood van Lapize, bijna een eeuw geleden.

Kijk hier voor het tragische verhaal van de tourdeelnemers- en winnaars die tijdens de Eerste Wereldoorlog hun laatste adem uitgeblazen hebben.