Bobsleelegende Kiriasis neemt afscheid

Bobsleester Sandra Kiriasis heeft definitief haar afscheid van de wedstrijdsport aangekondigd. Dat heeft de Duitse bobsleebond bekendgemaakt. De 39-jarige Kiriasis gaat de geschiedenis in als de meest succesvolle vrouwelijke bobsleester aller tijden.

Van 2003 tot en met 2011 heeft de Duitse het bobsleeën bij de vrouwen in een ijzeren greep gehouden. Al in het seizoen 2000-2001 werd de toenmalige Sandra Prokoff tweede in de eindstand van de World Cup, net als de twee seizoenen daarna. 

Vervolgens was er echter geen houden meer aan. Vanaf het seizoen 2003-2004 domineerde ze de World Cup. De titel ging maar liefst acht keer op rij naar Kiriasis, die daarna in 2012 nog derde werd en in 2013 tweede.

Pas afgelopen seizoen haalde ze voor het eerst sinds 2000 de beste drie niet in de World Cup: Ze werd vierde. Kiriasis won veertig World Cup-wedstrijden, voor het laatst zegevierde ze in januari van dit jaar op haar thuisbaan in Winterberg. 

Kiriasis veroverde zes Europese- en drie wereldtitels, maar stond daarnaast vele malen op het podium. Ook op de Olympische Spelen was er succes, want in 2006 won ze de gouden medaille in Turijn. Dat kwam vier jaar na het zilver van Salt Lake City. In Vancouver in 2010 greep ze met de vierde plek net naast de medailles, in Sochi moest ze achter Esmé Kamphuis genoegen nemen met plaats vijf.