[Troostfinale] Uitslag Brazilië - Nederland

Nederland is derde geworden op het wereldkampioenschap voetbal. Het won vanavond de troostfinale van gastland Brazilië met 3-0.

Nederland kreeg vlak voor de wedstrijd al een tegenslag te verwerken, want Wesley Sneijder raakte tijdens de warming-up geblesseerd en werd vervangen door Jonathan de Guzman. In de wedstrijd was Nederland die tegenvaller snel te boven, want al na twee minuten kon Arjen Robben alleen op de keeper aflopen. Hij werd neergehaald door Silva, die vervolgens slechts geel kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken speler. Ondanks dat de overtreding buiten het strafschopgebied was besloot de scheidsrechter wel een penalty te geven, die door Robin van Persie werd benut.

De gedachten zullen bij de Brazilianen teruggegaan zijn naar de vernedering tegen Duitsland, en dat zal alleen meer zijn geworden toen Nederland op 2-0 kwam. Luiz verdedigde slecht uit, waarna Blind volledig vrij kon scoren. Daarna ging Brazilie ten aanval, maar het slaagde er voor rust geen moment in gevaarlijk te worden.

Ook na rust slaagden de Brazilianen er niet gevaarlijk te worden, waardoor de frustraties opliepen bij de Zuid-Amerikanen. Het grootste gevaar kwam van Oranje, maar de kansen voor Robben en Vlaar werden niet benut.

In de blessuretijd zorgde Wijnaldum na een mooie aanval nog voor de 3-0. Vervolgens mocht Michel Vorm invallen voor Jasper Cillessen, waardoor alle 23 spelers dit WK speeltijd hebben gekregen.

David Luiz in duel met Jordy Clasie (Foto: PRO SHOTS / Action Images)