[Tour] Valverde: "Nu sterker dan voor dopingschorsing"

Alejandro Valverde staat op het moment op de zevende plek in het klassement van de Tour de France, maar hoopt nog wel een stuk te kunnen stijgen. De kopman van Movistar sprak met inCycle onder meer over het wielrennen na zijn dopingschorsing en over de Tour.

"De Tour de France is de wedstrijd waar je het meest bang van wordt. Als je bang bent komt er meer druk op te staan en dat leidt dan weer tot fouten en pech. Je moet respect voor de Tour hebben en dat heb ik ook, maar ik ben niet bang. Hopelijk heb ik wat geluk en kan ik voorin meedoen, het podium moet haalbaar zijn", aldus de Spanjaard die vorig jaar nog een goede klassering uit handen zag glippen in de beruchte waaieretappe.

Valverde won de Vuelta in 2009, maar was vanaf 1 januari 2010 twee jaar geschorst in verband met Operación Puerto, de dopingzaak rond arts Eufemiano Fuentes. Na zijn schorsing heeft hij weer veel gewonnen, zoals dit jaar de Roma Maxima en de Waalse Pijl. In de Vuelta werd hij de afgelopen twee jaar tweede en derde. 

"Ik ben voor mijn gevoel niet terug op het niveau dat ik voor mijn schorsing had", aldus Valverde. "Dat niveau heb ik gepasseerd, ik heb een hoger level bereikt. In elke koers die ik start kan ik meedoen om de zege en ik begin elke keer weer met meer motivatie."

Met de zege in de Giro van Nairo Quintana heeft Movistar dit jaar al een grote ronde binnen, wat de druk op Valverde wat kleiner maakt. "Zijn zege heeft ons extra motivatie gegeven. We hebben dit jaar niet de druk om eindelijk iets te winnen en dat gaat ons helpen om een goed resultaat neer te zetten."

Het zou voor Valverde wel eens de laatste kans op succes in de Tour kunnen zijn. Met 34 jaar is hij niet de jongste meer en Quintana lijkt volgend jaar gewoon de kopman te zijn. "Ik heb plezier in wielrennen en denk er nog niet over om te stoppen, want ik doe het nog met veel enthousiasme. Deze Tour is niet mijn laatste kans, maar wel een goede. Het team, de route met eerst de Alpen en dan de Pyreneeën en slechts één tijdrit...nu nog wat geluk en dan kan ik het wel eens heel goed gaan doen."