Meulensteen: "Van Gaal heeft tijd nodig"

Louis van Gaal begint woensdag aan zijn nieuwe baan bij Manchester United. René Meulensteen verwacht niet direct wonderen van de nieuwe coach van The Red Devils.

Meulensteen was twaalf jaar de rechterhand van succescoach Sir Alex Ferguson. Na de aanstelling van David Moyes vorig jaar zomer vertrok de Brabander. Moyes werd na één seizoen aan de kant gezet. Ryan Giggs maakte het seizoen af als interim-manager. United eindigde op de zevende plaats in de Premier League.

De Engelse grootmacht speelt daardoor komend seizoen geen Europees voetbal. In Manchester zijn de verwachtingen hooggespannen rond Van Gaal. De oud-trainer van Ajax, FC Barcelona, AZ en Bayern München leidde het Nederlands elftal naar een verrassende derde plaats op het WK in Brazilië.

United haalde al Luke Shaw en Ander Herrera naar Old Trafford en de verwachting is dat Van Gaal de selectie op meer posities gaat versterken. Meulensteen denkt dat zijn landgenoot tijd nodig heeft om een eenheid te smeden. "Het lijkt een beetje op een einde van een tijdperk", zegt Meulensteen tegen talkSPORT.

"Ryan Giggs is gestopt en spelers als Ferdinand, Vidic en Evra zijn vertrokken. Er is veel veranderd binnen het team. Niemand had de resultaten van vorig seizoen zien aankomen. Natuurlijk wil iedereen bij United vorig seizoen vergeten. Louis van Gaal is een sterke persoonlijkheid en heeft een duidelijke filosofie."

"Niet alleen de spelers moeten aan die filosofie van Van Gaal wennen. De mensen moeten zich realiseren dat zo'n proces tijd nodig heeft. Van Gaal moet een heel nieuw team opbouwen, want United bleek vorig seizoen een ploeg die te verslaan is. Ze moeten zich bewijzen in het nieuwe Premier League-seizoen."