[Tour] Etappe van vandaag

Het is vandaag de dag na de Alpenritten waar Vincenzo Nibali zich al bijna van de eindzege verzekerde. En ook al is het zondag, een echt mooie rit heeft de organisatie ons, op papier, niet voor weten te schotelen. Er zit geen enkel gecategoriseerd klimmetje in het parcours dus waarschijnlijk rijden we richting een massasprint, tenzij een groepje vluchters stand mag houden.

Startplaats
De tourkaravaan vertrekt vandaag vanuit het kleine Tallard, wat ongeveer tweeduizend inwoners kent. Het is de tweede keer dat de Tour het stadje aandoet, in 2007 vertrok hier een rit naar Marseille, gewonnen door Cédric Vasseur die daarmee pas de derde - en laatste - overwinning boekte in zijn lange loopbaan. Een jaar of zevenhonderd geleden werd er in Tallard een indrukwekkend kasteel gebouwd, wat vandaag ongetwijfeld in beeld genomen zal worden.

Tallard staat in de sportwereld vooral bekend om iets totaal anders dan wielrennen. Hier bevindt zich het voornaamste Europese centrum voor luchtsporten. Denk daarbij niet alleen aan mensen die voor het eerst een stukje vliegen, maar ook aan duizelingwekkende stunts en aan de wedstrijdvormen van paragliding, ballonvaren en parachutespringen. Deze sporten hebben meer dan eens de wereldkampioenschappen gehouden in en vooral boven Tallard.

Het schitterende, eeuwenoude kasteel bij Tallard (Foto: WikiCommons/Nev1)
Het schitterende, eeuwenoude kasteel bij Tallard (Foto: WikiCommons/Nev1)

Finishplaats
De etappe eindigt vandaag in het historische Nîmes, een stad van ruim 140.000 inwoners. Voor de Tour de France is het geen onbekende stad, want al zestien keer eerder lag hier de finish van een etappe. De eerste keer was al in 1905, toen Louis Trousselier de beste was. Van 1907 tot en met 1910 eindigde hier altijd een rit die in Nice begonnen was. Luguber detail: Zowel de winnaar in 1908, Lucien Petit-Breton, als die in 1910, François Faber, kwamen in de Eerste Wereldoorlog om het leven. De zestien etappes die hier eindigden waren vooral in de eerste vijftig edities van de Tour. Na 1958 is het vandaag pas de vierde keer, in 2008 was Mark Cavendish de laatste winnaar in Nîmes.

Al in de Romeinse tijd was Colonia Nemausensis een belangrijke stad in deze omgeving. Veel gebouwen en plekken herinneren daar nog aan, zoals het werkelijk schitterende amfitheather. Deze is absoluut een bezoek waard door een ieder die in deze omgeving vakantie viert. Het is gebaseerd op het beroemde Collosseum in Rome en wordt algemeen gezien als het best bewaard gebleven Romeinse amfitheater. In het midden van de stad staat het Maison Carrée, wat dan weer een van de best bewaarde Romeinse tempels in heel Europa is.

Binnen in de schitterende Romeinse arena van Nîmes (Foto: WikiCommons/Wolfgang Staudt)
Binnen in de schitterende Romeinse arena van Nîmes (Foto: WikiCommons/Wolfgang Staudt)

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag is lang, 222 kilometer. In de eerste helft zitten twee kleine, niet echt noemenswaardige klimmetjes, waar ook geen punten voor gegeven worden. Na veertig kilometer zien we het stadje Sisteron. Bij de Poort van de Provence staat een fantastische citadel, waarmee men al in de twaalfde eeuw begon met bouwen. Na ongeveer honderd kilometer gaan we een tijdje dalen, tot het peloton na de Alpen weer op zeeniveau rijdt.

Een van de indrukwekkende muren van de Citadel van Sisteron (Foto: WikiCommons/Régis Martel)
Een van de indrukwekkende muren van de Citadel van Sisteron (Foto: WikiCommons/Régis Martel)

Na de 'afdaling' passeert de karavaan het schitterende dorpje Gordes. Dit ligt geheel op een heuvel en wordt gezien als een van de mooiste plaatsen in Frankrijk. Ook Cavaillon na 157 kilometer is een mooi, oud dorpje. Saint-Rémy-de-Provence staat na ruim 170 kilometer op de kaart en was belangrijk voor Vincent van Gogh. Het is echter ook bekend als de locatie van een belangrijke archeologische vindplaats - de Romeinse stad Glanum - en als de geboorteplaats van voorspeller Nostradamus.

Inmiddels heeft de tussensprint plaatsgevonden, hoewel dat voor de strijd om de groene trui weinig meer uit zal maken. De organisatie heeft wel een mogelijke truc uit de kast getrokken in het slot van de rit: Waaiers. Het hangt er vanaf of de beruchte Mistral zin heeft om huis te houden, maar we rijden na Tarascon - waar weer een schitterend kasteel staat - door een vallei waar het flik kan spoken. Als er niks gebeurt rijdt het peloton vervolgens naar Nîmes, waar een mooie rechte sprint ligt te wachten.

Profiel etappe 15 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 15 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Er gaat zeer waarschijnlijk gesprint worden en dus is er maar één echte favoriet. Marcel Kittel won drie van de eerste vier etappes en lijkt vandaag een uitstekende kans te hebben op nummer vier, waarmee hij het aantal zeges van vorig jaar zou evenaren. Het is wel de vraag hoe de Duitser de zware bergen van de laatste dagen heeft overleefd, maar dat geldt eigenlijk voor elke sprinter behalve wellicht Peter Sagan.

De Slowaak grossiert in ereplaatsen in deze Tour, maar gewonnen heeft hij nog steeds niet. Nu het peloton een paar zware ritten in de benen heeft zou hij zomaar toch de sprint kunnen pakken. De verdere favorieten zijn eigenlijk dezelfde als in het begin van de Tour. André Greipel is nog steeds snel en kan zijn tweede etappe pakken, net als de Noor Alexander Kristoff. Arnaud Démare is de Frans kampioen, maar zijn landgenoot Bryan Coquard lijkt deze weken de beste sprintersbenen te hebben.