[Tour] Rogers wint eerste Pyreneeënetappe

Michael Rogers heeft in Bagnères de zestiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër van Tinkoff-Saxo was de sterkste uit een kopgroep van 21 man. Vincenzo Nibali behoudt de gele trui, maar achter hem verschoof veel. Laurens ten Dam kwam de top tien binnen, terwijl Bauke Mollema naar plek tien zakte.

De eerste etappe in de Pyreneeën beloofde vuurwerk te worden en veel renners wilden in de kopgroep zitten. Pas nadat de eerste colletjes van dag geslecht waren ontstond pas de definitieve samenstelling van een 21 mannen tellende kopgroep, met onder meer Rogers, Kwiatkowski en Tom-Jelte Slagter. De maximale voorsprong op het peloton bedroeg twaalf minuten op een peloton dat zich gewonnen gaf.

Op de slotklim, de Port de Balès, gebeurde vooraan veel. De kopgroep viel snel uiteen, waarna vier mannen overbleven: Gautier, Rogers, Voeckler en Serpa. Gautier en Voeckler probeerden te ontsnappen, maar zij kwamen niet weg bij hun vluchtmakkers. Kirijenka hield het verschil met het viertal klein en raapte vlak voor de top van de berg de teruggevallen Gautier op. In de afdaling keerde de Sky-renner samen met de Fransman terug bij de drie leiders. In de slotkilometers probeerde Gautier te ontsnappen, maar Rogers nam het initiatief over en soleerde naar de streep in Bagnères. In de sprint hierachter werd Voeckler tweede, voor Kirijenka.

Ook in het peloton gebeurde veel. Valverde zette zijn ploeg op kop en het hoge tempo van Movistar zorgde er onder meer voor dat Van den Broeck en Van Garderen moesten lossen. Ook de leider in het jongerenklassement Bardet en Mollema moesten eraf. Pinot rook bloed en schroefde tot tweemaal het tempo op. De jonge Fransman dunde de groep van de gele trui uit en loste in de laatste meters van de Port de Balès zelfs nummer twee in het klassement Valverde.

De Spanjaard kon in de afdaling weer terugkeren en samen met onder meer Pinot en Nibali kwam hij binnen op ruim acht minuten van Rogers. Bardet verloor uiteindelijk twee minuten op de groep gele trui. In een groepje hier tussenin was Ten Dam als beste Nederlander binnengekomen. Mollema verloor met Van den Broeck drie minuten, terwijl Van Garderen hier nog weer eens een ruime halve minuut achter zat.

In het klassement heeft Nibali ruim vier minuten voorsprong op nummer twee Valverde en ruim vijf minuten op de nieuwe nummer drie Pinot. Een minuutje hierachter staat Pereaud vierde, voor de onfortuinlijke Bardet. Van Garderen staat op ruim negen minuten zesde, maar zag wel Konig tot op enkele seconden naderen. Ten Dam staat met ruim elf minuten achterstand achtste, voor Kwiatkowski die vandaag door mee te springen in de kopgroep goede zaken heeft gedaan en Mollema die de top tien afsluit.