[Tour] Etappe van vandaag

Michael Rogers heeft eindelijk zijn touretappe binnen en Thibaut Pinot blijkt toch wel redelijk te kunnen dalen. Het was een interessante etappe gisteren, maar vandaag staat volgens velen de koninginnerit van de Tour op het programma. Het wordt een korte etappe met erg veel klimwerk, door de niet-klimmers moet er dus op de tijdslimiet gelet gaan worden.

Startplaats
De start wordt gegeven in Saint-Gaudens, een stadje van ruim twaalfduizend inwoners. Gezien de ligging in de Pyreneeën is het niet verwonderlijk dat de Tour Saint-Gaudens al vaak aangedaan heeft. Twaalf keer werd het peloton er op gang geschoten, acht keer lag hier de finish. Zoals in 1955, toen Louison Bobet hier tweede werd en de basis legde voor zijn derde tourzege op rij: Een unicum. De laatste keer dat hier de finish lag was in 1999, toen Dimitri Konishev won. Opvallend detail: Jens Voigt was er destijds al bij, hij reed zijn tweede Tour.

In recente jaren lag de start nog wel in Saint-Gaudens. Zo won Pierrick Fédrigo in 2009 de hier vertrokken rit, net als Jelle Vanendert in 2011. Saint-Gaudens wordt al sinds mensenheugenis bewoond en was eerst bekend als Mas-Saint-Pierre. In de vijfde eeuw veranderde de naam in Saint-Gaudens, naar de jonge herder Gaudens die door de Visigoten werd vermoord, hij wilde zijn religie niet afzweren. Tegenwoordig voelt het stadje middeleeuws aan vanwege de oude gebouwen, waaronder een bijna duizend jaar oud klooster.

Het bijna een millenium oude klooster in Saint-Gaudens (Foto: WikiCommons/Dvillafruela)
Het bijna een millenium oude klooster in Saint-Gaudens (Foto: WikiCommons/Dvillafruela)

Finishplaats
Zoals wel vaker in etappes met aankomsten bergop komen we ook vandaag aan in een skioord. Saint-Lary Pla d'Adet, waar nog geen duizend inwoners hun thuis hebben, is de finishplaats van vandaag. Beter gezegd, Pla d'Adet ligt een klein stukje boven Saint-Lary. In 1974 kwam hier voor het eerst een touretappe aan, gewonnen door Raymond Poulidor. Een jaar later volgde de enige Nederlandse winnaar op de Pla d'Adet, Joop Zoetemelk.

Zowel in 1976 als in 1981 startte de rit die hier eindigde in Saint-Gaudens, net als vandaag. Opvallend genoeg won Lucien van Impe beide etappes. In 2005 was deze klim voor het laatst de slotklim in een etappe, toen won George Hincapie zijn enige touretappe in zeventien deelnames. Vanwege het dopingschandaal rondom de ploeg van Lance Armstrong heeft Hincapie deze zege echter in moeten leveren.  

Profiel etappe 17 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 17 (Bron: letour.fr)

Etappebeschrijving
In tegenstelling tot die van gisteren is de etappe van vandaag erg kort, slechts 124,5 kilometer. Met drie klimmen van de eerste categorie en aankomst op een klim van de buitencategorie is het volgens velen echter wel de koninginnerit van de Tour. Vanuit de start loopt het al lichtjes omhoog, en via Barbazan en de tussensprint in Saint-Béat komen we in Bossòst, dat ligt in Spanje. De eerste berg, de Col du Portillon, wordt aan de Spaanse kant beklommen. De ruim acht kilometers zijn redelijk gelijkmatig, maar met 6 tot 8% zeker niet makkelijk. 

Profiel van de Col du Portillon (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col du Portillon (Bron: letour.fr)

Na de afdaling van de Portillon komen we in Bagnères-de-Luchon, waar Michael Rogers gisteren won. Het gaat hier gelijk weer omhoog, naar de top van de Col de Peyresourde, een van de bekendste klimmen van de laatste jaren. Het begin is best prima te doen, maar vooral de tweede helft van de dertien kilometer lange klim is pittig, constant rond de 8%. Na de klim wordt er een kilometer of tien gedaald, waarna een kort vlak stukje volgt.

Profiel van de Col de Peyresourde (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col de Peyresourde (Bron: letour.fr)

De kortste klim van de dag is de Col de Val Louron-Azet van 7,4 kilometer. Deze is wel van de eerste categorie, en dus niet makkelijk. Vooral de eerste kilometers zijn zwaar, met ruim 10% stijging. Daarna wordt het wat minder, tot aan de laatste paar honderd meter, waar de 11% gehaald wordt. Het is vervolgens weer tien kilometer dalen, tot de slotklim gaat beginnen.

Profiel van de Col de Val Louron-Azet (Bron: letour.fr)
Profiel van de Col de Val Louron-Azet (Bron: letour.fr)

De laatste klim van de etappe is ook de zwaarste, de klim naar Pla d'Adet van de buitencategorie. Tot aan de top is het rum tien kilometer aan gemiddeld dik 8%. Met 5 tot 7% vallen de laatste drie kilometers wel mee, maar daarvoor is het loodzwaar. Er zitten twee volle kilometers van dik 10% in, evenals tweeduizend meter van meer dan 9%. Kilometers twee en drie zijn het steilst, na zeven kilometer is het zwaarste achter de rug.

Profiel van de slotklim naar Pla d'Adet (Bron: letour.fr)
Profiel van de slotklim naar Pla d'Adet (Bron: letour.fr)

Favorieten
Gisteren was het een mooie dag voor een groep vluchters, dat lijkt vandaag een stuk minder aan de orde te zijn. Er zijn in deze Tour drie man die bergop echt de sterksten zijn, met geletruidrager Vincenzo Nibali voorop. Ook het Poolse wonderkind Rafal Majka is in absolute topvorm, zoals hij met zijn etappezege al liet zien. Als het inderdaad een strijd tussen de 'grote mannen' wordt zullen deze twee het waarschijnlijk uit gaan maken, samen met de Fransman Thibaut Pinot. Hij liet gisteren zien dat zijn grootste daalangst wel overwonnen lijkt te zijn en kwam na een lange afdaling 'gewoon' met Nibali over de streep.